Galerii ja video: ERRi juhiks sai Erik Roose (3)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtupoolikul kogunenud Eesti Rahvusringhäälingu nõukogu valis ERRi uueks juhiks Erik Roose.

Kell 17 alanud erakorralisel koosolekul oli kõigil nõukogu liikmetel esialgu võimalus kandidaatide kohta öelda, mida nad soovivad – kellel on millised miinused ja kelle plussid teevad jällegi konkurentidele ära.

Seejärel toimus esimene hääletusvoor, kust pidi järgmisesse vooru saama kaks enim hääli saanud kandidaati. Igal nõukogu liikmel oli üks hääl, nõukokku kuuluv Mart Luik mõistagi hääletusel ei osalenud. Seega osales hääletusel kümneliikmelisest nõukogust üheksa liiget.

Esimeses hääletusvoorus jagunesid hääled järgmiselt: Erik Roose, kes hiljem uueks juhiks valiti, sai kõige vähem ehk 2 häält, Mart Luik 3 ja Allar Tankler 4 häält. Seega said teise vooru edasi Luik ja Tankler.

Teises voorus läksid Roose toetushääled Tanklerile, kes sai 6 ja Mart Luik 3 häält. Pärast tulist arutelu prooviti uuesti, kuid hääled jagunesid uuesti nii, et 6 oli Tankleri poolt ja 3 Luige poolt. Põhjus peitus selles, et Luige toetajad - Marika Tuus-Laul, Krista Aru ja Martin Helme - ei olnud mitte mingi veenmise peale nõus Tankleri selja taha minema.

Kuna Tankleril ei olnud kuidagi võimalik vajalikud seitset häält kokku saada ja tekkinud oli tõsine patiseis, otsustati uutmoodi proovida ja iga kandidaadiga eraldi hääletus teha. Nii said nõukogu liikmed iga kandidaadi puhul lihtsalt avaldada arvamust, kas sobib või ei. Kuna Roose oli algusest peale kõigi hääletajate teine valik, osutuski just tema valituks.

Paberile, millega ta uueks juhiks kinnitati, panid oma allkirjad kõik hääletusel osalenud üheksa nõukogu liiget. «Otsus oli muidugi raske ja pidime pikalt arutama,» ütles nõukogu liige Rain Tamm pärast ligi kolm tundi kestnud koosolekut ajakirjanikele.

Tema sõnul rääkis Erik Roose kasuks tema pikaajaline kogemus ajakirjanduses. Samuti paistis ta Tamme sõnul silma ka oma juhtimiskogemuse ja läbimõeldud visiooniga.

Hääletusel osalenud riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liige Krista Aru nentis samuti, et valik ei tulnud lihtsalt. Tema ise oli Mart Luige poolt, kuna tunneb teda juba ammusest ajast ja teab tema tugevusi.

«Aga rahvusringhääling on ka ise keeruline organisatsioon. Ja juhi otsimisega käivad alati kaasas tohutud ootused ja lootused. Samas, ideaalset inimest ei ole. Kõigil kolmel olid oma väga tugevad ja nõrgad küljed,» ütles ta.

Kuna ükski kandidaat ei saanud esimeses voorus kohe arvestavaat toetust, läkski kolme tunni jooksul Aru sõnul suur aur igasugusele arutamisele ja veenmisele. «Lõpuks leitigi kompromiss selle kandidaadi peale, kes sai need hääled kokku. Nii lihtne see oligi,» lausus Aru.

ERRi nõukokku kuuluvad riigikogust Viktoria Ladõnskaja (IRL), Kalvi Kõva (SDE) Marika Tuus-Laul (Keskerakond), Krista Aru (Vabaerakond), Martin Helme (EKRE) ja Heidy Purga (Reformierakond). Lisaks kuuluvad nõukogusse asjatundjatena Mart Luik (ei osalenud hääletusel), Rain Tamm, Pille Pruulmann-Vengerfeldt ja Agu Uudelepp.

Rahvusringhäälingu uus juhatuse esimees peab ametisse asuma hiljemalt 1. juunil ning tema ametiaeg kestab 2022. aastani.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles