Kahemõttelise lõpuga külanimed jäid muutmata (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiduspe bussipeatus Hiiumaal.
Kiduspe bussipeatus Hiiumaal. Foto: Google Street View

Hiiumaal algatati Kiduspe ja Mägipe nimede muutmine, sest külaelanikke häiris väga külanime tähenduse muutus – enne «päe» ehk pea, nüüd «pe» ehk tagumik. Nüüd selgus, et külarahvas on nimede taastamise vastu.

Hiiu vallavalitsus otsustas jätta Kiduspe ja Mägipe küla nime muutmata, sest kümme eelnimetatud külade elanikku või seal kinnisvara omavat inimest olid kohanimede muutmise vastu, kirjutab Hiiu Leht. Keelenõukogu aga leidis, et vaid kahe kohanime muutmine tekitaks põhjendamatu erisuse kui teised samalaadsed kohanimed muutmata jäetakse.

Vallavalitsus teatas, et kokku andis oma arvamuse 37 inimest, kellest 27 ei ole rahvastikuregistrijärgsed Mägipe või Kiduspe elanikud ega oma nendes külades kinnistusraamatu kohaselt ka kinnisvara, seega nende arvamust arvesse ei võetud.

Avalduse ajalooliste nimekujude, Kiduspäe ja Mägipäe taastamiseks tegi Kõpu külaselts Valguskiir. Algatus ajalooliste külanimede taastamiseks sündis koostöös 14. Kõpu poolsaare külade päeva töörühmaga ning seda esitleti Kiduspäel toimunud külade päeval. Seal andis oma allkirja ajalooliste külanimede taastamiseks 83 osalejat.

Külade nimed muudeti 1970-ndatel ja toona häiris elanikke  väga külanime tähenduse muutus – enne «päe» ehk pea, nüüd «pe» ehk tagumik.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles