«Radar»: fentanüüliga võitlemine on Ida-Virumaal politsei peamine prioriteet (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Radar» Narvas: Ida-Viru võitlus suurima vaenlase fentanüüliga
«Radar» Narvas: Ida-Viru võitlus suurima vaenlase fentanüüliga Foto: «Radar» / Kanal 2

34-aastane kolme lapse ema, fentanüülisõltlane, HIV-positiivne. 50-aastane fentanüülisõltlane, kes on narkomaania tõttu pool elu vanglas veetnud. Need on kaks näidet narkomaania statistikast, kes tänases «Radaris» räägivad oma loo sellest, miks on Narvas nii lihtne sõltuvusse langeda.

Oleg Konstantinov tuleb Narva Sõltuvuste Ravikeskusesse iga päev kella 12 ajal. See on keskus, mis tegeleb narkomaanidega. Siin on süstlavahetuspunkt ja nõustamiskabinet. Siit saab ka varem igapäevaselt fentanüüli süstinud narkomaan metadooni asendusravi.

Just seda läbipaistmatut ja maitsetut vedelikku – metadooni – käibki Oleg siin iga päev joomas. Tema päevane annus on arvutis ette valmistatud ja aparaat laual laseb vajaliku koguse vedelikku ühekordsesse topsi.

Oleg on 50-aastane, HIV-positiivne ja laias laastus pool oma senisest elust varguste eest vangis istunud. Narkomaania on tema elu osa olnud alates 15. eluaastast. «Kõiki, mis olemas on. Kõike olen proovinud,» ütleb ta. Oleg on üks umbes 120 narkomaanist, kes siin keskuses iga päev metadooni saab.

Teine on Jelena, 34-aastane, kolme lapse ema, samuti HIV-positiivne. Temagi proovib ennast fentanüülist puhtana hoida. Jelena noorim laps on alles aasta ja kolm kuud vana, vanim on 12. «Vanem poeg isegi ei tea, et metadooniprogrammis käin. Ta arvab, et käin haiglas. Et emal on mingi haigus. Aga mis konkreetselt? Ta mõistab, et emal on vaja iga päev teatud ajal ära käia,» räägib ta. Jelena esimene kokkupuude narkootikumidega oli 12-aastaselt.

«Radar» jälgis Narvas Olegi ja Jelena igapäevaelu ning käis mitmel ööl politseiga patrullis. Fentanüüliga võitlemine on Ida-Virumaal politsei peamine prioriteet. Kuidas politsei suure koguse fentanüüli kinni pidas, seda vaadake täna kell 20 Kanal 2 «Radarist».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles