«Pealtnägija»: kaks firmat tüssasid haigekassat süsteemselt (8)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa
Haigekassa Foto: Liis Treimann

Eesti kaks meditsiinitarvikute firmat esitasid aastaid haigekassale võltsarveid, kasseerides patsientide pealt nende teadmata alusetult hinnanguliselt sadu tuhandeid eurosid ning haigekassa magas selle maha, teatas ETV saade «Pealtnägija».

OÜ Tervise Abi endine töötaja, vilepuhuja nimega Linda (nimi muudetud - toim.) tunnistas eelmise nädala «Pealtnägijas», kuidas aitas oma tööandjal, Eesti ühel suurimal meditsiinitarvikute firmal riigilt sadu tuhandeid eurosid välja petta. Haigele müüdi tavaline tehases toodetud ortoos, aga haigekassale esitati võltsarve, nagu oleks klient saanud kallima, eritellimusel valminud abivahendi. Ainuüksi Linda tegevuse pealt teenis firma naise hinnangul 20 000 eurot.

Kuidas haigekassa pettust läbi ei näinud? «Seda küsige haigekassa käest,» sõnas Linda.

Rea, OÜ Tervise Abi klient ostis ortoosi Pelgulinna haiglas asuvast müügipunktist. Arve kohaselt maksis see 65 eurot, kuid retseptiportaalis on hind paisunud 147 euroni. OÜ Tervise Abi vorpis topeltarveid vähemalt kolmes müügipunktis.

OÜ Tervise Abi esindav advokaat Küllike Namm ütles, et kogu pettuse pani püsti ainult üks inimene ehk varjunime all «Pealtnägijas» esinenud Linda.

Haigekassa ravikindlustushüvitise osakonna juhataja Erki Laidmäe ütles, et kui selgub, et pettus on osutunud võimalikuks haigekassa tegemata töö tõttu, on tal seepärast väga paha tunne. Haigekassa õigustas, et ükski senine kontroll mingeid olulisi vigu ei avastanud ja neil polegi õigust uurimist korraldada.

Pärast möödunud nädala saadet kontrollis suur hulk televaatajaid oma digiretsepte, edastas andmed «Pealtnägijale» ja see tõestab, et skeem on oluliselt laiem.

«Pealtnägija» hinnangul tüssati haigekassat süsteemselt. Selgus, et haigekassat petsid aastaid nii esiti mainitud ettevõte OÜ Tervise Abi kui ka teine ortopeediliste abivahendite valmistaja ja müüja AS Gadox. Mõlema firma skeem oli täpselt sama, klientidele anti tavaline toode, mida haigekassale esitleti kuni kolm korda kallimalt. Kui võtta aluseks laekunud vihjete arv, võib AS Gadoxi pettus olla veelgi suurem.

«Miks mulle on antud teine toode kui see, mis seal on kirjas?» küsis Esta, AS Gadox klient. «Kui on öeldud, et ma maksin 30 eurot, aga tegelikult 10, siis kuhu see vahe kadunud on?»

«See ortoos, mis mulle kirja pandi, oli väidetavalt käsitöö, aga kui nägin seda, siis see ei olnud minu mõõdu järgi tehtud,» rääkis Keio, teine AS Gadox klient.

Kui Keio arveid vaatas ja haigekassale päringu saatis, sai ta soovituse pöörduda otse AS Gadoxi poole. Firma Gadox vastas, et ühel päeval olid neil probleemid serveriühendusega, retseptid digitaliseeriti hiljem ja tagatipuks tegi üks töötaja andmete käsitsi sisestamisel näpuvea. Haigekassa leppis Gadoxi selgitusega, kuigi taolisi näpuvigu oli veel sadu.

Haigekassa väitis, et kahtlased juhtumid on suhteliselt vanad. Tegelikult pärineb esimene teadaolev võltsarve aastast 2013 ja viimane aastast 2016.

Haigekassa möönab, et avalikuks tulnud pettused on kahetsusväärsed, kuid ütleb, et asutus ei saa arvete võltsimist ise kontrollida. Aluspõhimõte on, et kõik arvete esitajad jäävad ise ausaks. «Selliseid signaale tuleb meie hinnangul kontrollida koostöös teiste asutustega,» sõnas haigekassa ravikindlustushüvitise osakonna juhataja Erki Laidmäe.

Haigekassa tegi eelmisel reedel «Pealtnägija» kogutud tõendite põhjal OÜ Tervise Abi vastu politseisse avalduse ja ütles, et inimesed võtaksid probleemide ilmnemisel nendega ka edaspidi ühendust.

Uuele intervjuusoovile haigekassa ei reageerinud. Gadoxi ja Tervise Abi juhid on puhkusel ega vastanud «Pealtnägija» kirjadele ning müügipunktide müüjatel on keelatud ajakirjanikega suhelda.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles