Haigekassalt väidetavalt raha välja petnud firma suhtes algatati kriminaalasi (3)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa logo.
Haigekassa logo. Foto: Liis Treimann / Postimees

Haigekassalt väidetavalt kümneid kui mitte sadu tuhandeid eurosid välja petnud meditsiinitarvikute firma Tervise Abi OÜ suhtes algatati kelmuse paragrahvi alusel kriminaalmenetlus.

Möödunud kolmapäevane ETV saade «Pealtnägija» paljastas Tervise Abi OÜ poolt väidetavalt toime pandud mastaapse pettuse. Dokumendid ja tunnistajad tõestasid, kuidas Eesti üks suurim meditsiinitarvikute firma esitas aastaid haigekassale võltsarveid ja teenis patsientide pealt alusetult arvestuslikult kokku kümneid ja mõnede hinnangul isegi sadu tuhandeid eurosid.

Skeem oli iseenesest lihtne. Kui arst kirjutab inimesele välja abivahendi, olgu selleks siis ortoos või songavöö, ei ole seal kirjas, mis marki peaks toode olema. Toodete hinnavahe sõltuvalt kaubamärgist ja mudelist võib aga olla kümnekordne. Saate poole pöördunud endise Tervise Abi töötaja sõnul müüdi inimesele tehasetoode, haigekassale esitati aga 90-protsendise hüvitise saamiseks arve kallile eritellimustootele.

Mõni nädal tagasi käivitas haigekassa omapoolse kontrolli ning esitas möödunud reedel politseile asja uurimiseks süüteoteate.

Politsei alustaski sel nädalal Tervise Abi suhtes kriminaalmenetlust kelmuse paragrahvi alusel, mille eest on ette nähtud rahaline trahv või kuni kolmeaastane vangistus. Menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Haigekassa kaalub koostöö peatamist

Haigekassa kaalub ka lepingupartneriga koostöö peatamist, kuid kas see tegelikult võimalikuks osutub, selgub alles pärast analüüsi valmimist. «Hetkel koostame analüüsi ja astume samme, et Tervise Abi OÜ-ga koostöö peatada,» ütles haigekassa pressiesindaja Liis Hinsberg täna Postimehele. Ta toonitas, et kõige olulisem on, et üle Eesti oleksid patsientidele vajalikud tooted tagatud ja selleks tehaksegi toodete kättesaadavuse analüüs. Seejärel selgub, kas koostöö peatamine on võimalik. Kokku on haigekassal 16 lepingupartnerit, kes ortoose pakuvad. 

Hinsberg lisas, et haigekassa suhtub saates väljatoodusse väga tõsiselt. «Seisame selle eest, et politsei uurimise ning haigekassa menetluse käigus tuvastatud võimalikud kahjud saaksid täielikult hüvitatud,» märkis ta.

Eilne «Pealtnägija» avalikustas, et lisaks osaühingule Tervise Abi on haigekassale võltsarveid esitanud veel teinegi suur meditsiinitarvikute firma – AS Gadox. Kui võtta aluseks laekunud vihjete arv, võib Gadoxi pettus olla veelgi suurem. 

Süsteemne aastaid kestev pettus

Loe lisaks: «Pealtnägija»: kaks firmat tüssasid haigekassat süsteemselt

Selline avastus viitab juba süsteemsele pettusele ja on tõestus sellest, et probleemid saavad alguse puudulikust järelevalvest, millele viitas ka tunnustatud ortopeed Armin Heiman Vikerraadio saates «Uudis Pluss».

Gadoxi kohta ei ole haigekassa veel politseile süüteoteadet esitanud, kuid vajadusel teeb seda. «Kui politseilt tuleb signaal, et nad ootavad ka AS Gadoxi kohta formaalset teadet, siis esitame selle,» kinnitas Hinsberg. Ettevõttega koostöö peatamist praegu ei kaaluta.

Haigekassa on aga pöördunud kõikide meditsiiniseadmeid müüvate lepingupartnerite poole, nõudega kontrollida üle müügitehingute dokumentatsioon. Menetluste tulemustest lubas haigekassa teada anda niipea, kui need selguvad. «Võimaliku pettuse eest ei ole keegi täielikult kaitstud, kuid teeme kõik meist sõltuva nende kahetsusväärsete riskide vähendamiseks,» ütles Hinsberg.

Ta lisas, et alates maist sõlmib haigekassa meditsiiniseadmete müüjatega uued lepingud, milles sätestatakse senisest oluliselt ulatuslikumalt haigekassa lepingulise järelevalve õigused. Uute lepingute eesmärk on võimaldada haigekassale suurem ligipääs toodete müügiga seotud dokumentidele, kontrollimaks nende vastavust õigusaktidele ja lepingule, sh kindlustatutele esitatud arvetele.

Loe lisaks: «Pealtnägija»: Eesti suurim meditsiinitarvikute firma tegeles suure pettusega ja Haigekassa esitab politseile Tervise Abi OÜ kohta süüteoteate

Gadoxi ja Tervise Abi juhid on puhkusel ega vastanud «Pealtnägija» kirjadele ning müügipunktide müüjatel on keelatud ajakirjanikega suhelda. Küll ütles Tervise Abi esindaja, tuntud advokaat Küllike Namm «Pealtnägijale», et kogu süüdistuse näol on tegu väljamõeldisega. Tema sõnul olid võltsarved küll olemas, kuid kogu pettuse pani püsti ainult üks inimene ehk varjunime all «Pealtnägijas» esinenud Linda. 

Ent pärast eelmist saadet võtsid «Pealtnägijaga» ühendust veel mitmed inimesed, kes olid kontrollinud oma retsepte. Nüüd on kindel, et erinevalt Tervise Abi esindaja väidetust toimus pettus mitmes ettevõtte müügikohas.

Ehkki haigekassa on seni jätnud mulje, et juhtumid on suhteliselt vanad, vahepeal on toimunud palju kontrolle ja üldpilt muutunud oluliselt paremaks, siis tegelikult toimusid pettused veel hiljaaegu. Esimene teadaolev võltsarve pärineb aastast 2013 ja viimane aastast 2016. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles