Ilves nimetas suurimaks julgeoleku küsimuseks energia julgeolekut

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõrgematel riigikaitse kursustel täna esinenud president Toomas Hendrik Ilves kõneles Eesti riigikaitselistest ja julgeolekupoliitilistest väljakutsetest ning tõdes, et peamiseks julgeoleku küsimuseks tuleks tunnistada energia julgeolek.


Riigipea tõdes, et NATO näitas Vene - Gruusia sõja järel üles võimet kiiresti reageerida rahvusvahelise julgeolekuolukorra muutustele.

Rääkides NATOst ja sõjalisest kaitsest pidas President Ilves ülioluliseks korraliku infrastruktuuri.

«Kindlasti on siin Eesti prioriteediks ehitada lõpuni Ämari lennuväli ja seda ümbritsev infrastruktuur, mis suurendab kohe meie kaitsevõimet, kuid veelgi olulisemalt suureneb heidutusefekt,» ütles riigipea.

Suurimaks julgeoleku valdkonna küsimuseks nimetas President Ilves energia julgeolekut.

«Kas poleks aeg tunnistada energia julgeolek valitsuse ja riigi peamiseks julgeoleku küsimuseks,» küsis riigipea. «Siin pole enam tegemist kahe või kolme ministeeriumiga, vaid mitut valimistsüklit ületava väljakutsega kogu meie riigi aparaadile ja poliitilisele juhtkonnale. Sambad, kujud, kulkad, kalevipojad, Tartu-Tallinna maantee, valdade ühinemised-kõik, eranditult kõik, kahvatuvad selle probleemi ees.»

«Järgmine sajand on piisavalt kauge, et keegi meist seda näha saaks,» meenutas Ilves. President lisades, et meie kohus on kindlustada, et meie lapsed ja lapselapsed saaksid seda näha elades siin, Eestis, vabarahvana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles