Paet: tänased otsused pole vastuolus meie väärtustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Paeti sõnul ei lähe Euroopa Liidu otsus leevendada Valgevene ja Usbekistani autoritaarsete võimude suhtes kehtivaid piiranguid vastuollu väärtustepõhise poliitikaga.


EL-i välisasjade nõukogu esmaspäevane otsus peatada mõnedele Valgevene ja lõpetada Usbekistani juhtidele kehtinud viisakeeld, ühtib väärtustepõhise poliitikaga, ütles Paet esmaspäeval Luxembourgis.


Välisminister viitas, et Valgevene suhtes tehtud otsuse initsiaatorid olid tema naabrid Läti, Leedu ja Poola ning see võeti vastu eesmärgiga hoida ära Minski veelgi sügavam langemine Venemaa mõju alla.

«Valgevenet puudutava otsuse eestvedajad olid Valgevene vahetud naabrid Läti, Leedu ja Poola. Arvan, et meil ei ole väga põhjust umbusaldada nende Valgevene ühiskonna tundmist,» rääkis Paet.

«On teada, et Venemaa on järsult suurendanud nii poliitilist kui majanduslikku survet Valgevenele ja üks Venemaa eesmärke on ka, et Valgevene tunnustaks Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat,» selgitas Paet.

«Selleks, et pisutki tulla vastu selle väikesele avanemisele, mis Valgevenes on tulnud ja mitte lasta tal veel sügavamini Venemaa mõjusfääri vajuda, siis otsustati peatada viisakeelu täitmine mõnede Valgevene juhtide, sealhulgas presidendi, osas,» lausus ta.

Paet tunnistas, et ministrite kohtumisel toimunud Valgevene-teemaline arutelu oli keeruline ning see, et Valgevene on tänaseks vabastanud poliitvangid, on ainult üks paljudest EL-i seatud tingimustest. Samuti ei olnud viimased parlamendivalimised demokraatia nõuetele vastavad.

Seetõttu otsustasid välisministrid peatada viisakeelu kuueks kuuks, jättes üles võimaluse see iga hetk uuesti jõustada, kui seal peaksid arengud halvemas suunas minema, ütles Paet.

Usbekistani kohta tehtud otsuse taga oli Paeti sõnul Taškendi nõusolek asuda arendama EL-ga inimõiguste dialoogi ning seal surmanuhtlusele pandud moratooriumi.

«Nii, et ka selleks, et Usbekistani ühiskonnale oleks ka võimalik mõju avaldada Euroopa Liidu poolt, siis otsustati viisakeeld lõpetada. Samas relvamüügi keeld jääb jõusse,» rõhutas välisminister.

Paedi parteikaaslane Reformierakonnast, Euroopa Parlamendi saadik Toomas Savi nõudis kolmapäeval, et EL ei peataks Valgevene suhtes kehtestatud sanktsioone, kuna viimased valimised ei olnud demokraatlikud.

Peaminister Andrus Ansip ütles esmaspäeval, et Eesti peab jätkama väärtuspõhist välispoliitikat, mis on hulga olulisem võimalikest majandushuvidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles