PPA palkab juurde politseinikke, kuid raha ei jätku muu võimekuse tagamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud.
Politseinikud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Politsei- ja piirivalveametil (PPA) on kavas järgneva kolme aasta jooksul suurendada piirkonnapolitseinike arvu ja tõsta kiirreageerijate võimekust. Kui selleks on PPA peadirektor Elmar Vaheri sõnul raha olemas, siis paraku pole raha mitmesugusteks vajalikeks tehnilisteks uuendusteks.

Politsei- ja piirivalveametil (PPA) on kavas järgneva kolme aasta jooksul suurendada piirkonnapolitseinike arvu 45 võrra, samuti märgatavalt tugevdada kiirreageerijate võimekust.

PPA peadirektori Elmar Vaheri sõnul on muudatusteks ette nähtud kolme aasta peale täiendavalt 21,5 miljonit eurot, mis peaks katma uute töötajate palkamisega seotud kulud arvestades korrakaitsjate palkade senist taset.

Kui praegu on piirkonnapolitseinikke kokku 126, siis kolme aasta jooksul tõuseb nende arv 171-ni. Nii tõuseb Lääne-Harju piirkonnas piirkonnapolitseinike arv seniselt 19-lt 21-le, Tallinan Kesklinnas 9-lt 11-le ja Ida-Harju piirkonnas 17-lt 19-le. Rakvere piirkonnas tõuseb ametnike arv 6-lt 9-le, Jõhvi piirkonnas 10-lt 14-le, Narva piirkonnas 8-lt 10-le, Kärdla piirkonnas 2-lt 4-le, Haapsalu piirkonnas 3-lt 5-le, Raplas 4-lt 6-le, Paides 3-lt 6-le ning Jõgeva piirkonnas 3-lt 5-le. Kuressaare piirkonnas on järgneval kolmel aastal senise 4 piirkonnapolitseiniku asemel kuus ametnikku, Pärnus tõuseb ametnike arv 10-lt 13-le, Viljandis 5-le 7-le, Tartu piirkonnas 13-lt 17-le, Põlvas 3-lt 6-le, Valgas 3-lt 5-le ning Võru piirkonnas 4-lt 7-le.

Kiirreageerijate arv tõuseb järgneval kolmel aastal seniselt 75-lt 150-le, kusjuures üksused luuakse ka piirkondadesse, kus neid seni pole olnud.

«PPA jaoks on see üle mitme aasta esimene võimalus mingit võimekust tõsta ilma teisi võimekusi vähendamata,» ütles Vaher, lisades samas, et olukorras, kus politseinike palgatõusu pole seni veel ette näha, võib tekkida probleem kvaliteetse tööjõu leidmisega.

Vaheri sõnul suurendab PPA piirkonnapolitseinike arvu eelkõige maapiirkondades, võttes eesmärgiks, et igal kohalikul omavalitsusel oleks vähemalt üks piirkonnapolitseinik.

«Kiirreageerijate arvu suurendame 75 võrra, milleks koos varustuse soetamisega ja väljaõppega kulub nelja aasta jooksul 15,5 miljonit eurot,» lisas Vaher.

Mitmesugusteks tehniliste vahendite uuendamiseks vajab PPA järgmisel aastal aga ligi 12,6 miljonit eurot, mida Vaheri sõnul ei paista praegu eelarves olevat.

PPA lisavajadused korrakaitse ja menetluse vallas on järgmisel aastal ligi 2,184 miljonit eurot, mis kulub arestimajade ning kinnipidamiskeskuste toitlustuskulude puudujäägi katmiseks, liiklusmenetlusteenistuse võimekuse tõstmiseks, kriminaalmenetluses tõlketeenuse tagamiseks, liiklusjärelevalvevahendite uuendamiseks, koerateenistuse väljaarendamiseks, valvekaamerate paigaldamiseks Ida prefektuuri arestimajja ning valvekaamerate ja serverite soetamiseks.

Ainuüksi varustuse hädapäraseks uuendamiseks oleks järgmisel aastal vaja täiendavalt veidi üle 2,8 miljoni euro, mille eest saaks uuendada politseinike vormiriietust, relvastust, ohutus- ja päästevarustust, samuti soetada juurde kaitseveste ning löögikindlaid busse.

Vee- ja õhusõidukite tarvis oleks järgmisel aastal vaja täiendavalt 1,67 miljonit eurot, mis kulub kopterite remondi- ja hoolduse tarvis, samuti veesõidukite hooldamiseks ning varustuse uuendamiseks, samuti uue seirelennuki ja reostustõrjevõimekusega patrull-laeva kasutusele võtmiseks.

Jälitus- ja küberuurimise võimekus nõuaks Elmar Vaheri kinnitusel järgmisel aastal täiendavalt 752 000 eurot ning piiriseire veidi üle ühe miljoni euro. Piiriseire osas tuleb suurendada operatiivteenistusi, hooldada seiresüsteeme ning korrastada Eesti-Läti piiri.

«Niinimetatud nutikate lahenduste arendamiseks oleks järgmisel aastal juurde vaja ligi 4,35 miljoni eurot, mis kätkeb endas automaatse biomeetrilise identifitseerimissüsteemi loomist, e-politsei edasiarendust ning patrullsõidukite varustamist autonoomse järelevalve seadmega, samuti vormikaamerate kasutuselevõttu,» loetles Vaher PPA vajadusi järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles