Galerii: Iisakus kukkus 28-meetrine vaatetorn tugeva tuule tõttu kokku (2)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaal Iisakus kukkus tugeva tuule tõttu kokku 28 meetri kõrgune vaatetorn.

RMK kodulehel reklaamitakse, et vaatetornist võib selge ilmaga näha isegi Kuremäe kloostri torne ja Peipsi järve. Rabadest ja tuhamägedest rääkimata.

Nüüd aga on punasega juures märge, et tormi tekitatud kahju tõttu on torn kasutuskõlbmatu ja seetõttu mõistagi ka suletud. 

14-aastase torni lammutas marutuul

RMK külastuala juht Heinar Juuse rääkis Postimehele, et torn lagunes ööl vastu 28. märtsi, kui sealkandis ulgus kõva tuul. Tornis kedagi öisel ajal ei olnud.

«Meil oli siin tuul üle 22 m/s, nii et võib arvata, et puhangud võisid isegi üle 30 m/s olla. Suurtes majades teisel-kolmandal korrusel elavad inimesed kartsid, et viib majalt katuse pealt ära,» kirjeldas Juuse tormist ööd. «Väljas ikka kolistas ja müristas hirmsasti. Hommikuks oli tulemus käes.»

Seda, et torn pole enam püsti, märkas esimesena treener, kes hommikul ilmselt jooksuringi käigus sinnakanti sattus. «Eks me oleme alati tormisel ajal torni olemasolu jälginud ja aeg-ajalt suure tuule tõttu ka sulgenud,» lisas Juuse.

Muul ajal oli viimased 14 aastat püsti seisnud torn külastajatele avatud. Juuse sõnul oli see turistide ja oma inimeste seas väga populaarne. «Isegi neil aegadel, kui torn oli remondis või muul põhjusel ajutiselt suletud, ei tahtnud külastused katkeda.»

Kaotas maakonna kõrgeima tipu tiitli

Tärivere mäge, mille otsas torn pikalt oli, peeti tükk aega Ida-Viru kõrgeimaks tipuks. Kui aga võeti mõõtmiseks appi tänapäevasemad mõõteriistad, selgus üllatuseks, et Uljaste oos on siiski kõrgem. 

Nimelt arvati esialgu, et Uljaste kõrgus on natuke alla 90 meetri, aga uuel mõõtmisel leiti, et kõrgeim koht on 95,2 meetrit. See lükkas Tärivere mäe napilt teiseks.

Aastate jooksul on torni ikka ja jälle üles vuntsitud. Viimane korralikum remont oli eelmisel aastal. «Kuid eks puitkonstruktsioon oli ka väsinud, aga ta ei olnud nii läbi, et oleks lihtsalt ümber kukkunud. Torm tegi talle selle viimase ära,» sõnas Juuse.

Tegelikult oli RMK-l plaanis torn veel sel aastal uue vastu vahetada. Torn oli kavas lõplikult sulgeda järgmisel nädalal, 5. aprillil ja uus torn peaks loodetavasti valmima sügiseks. Juuse naljatab, et nüüd ongi ehitajatel torni lammutamisega vähem tüli.

Selline nägi Iisaku vaatetorn välja enne kokkuvarisemist.
Selline nägi Iisaku vaatetorn välja enne kokkuvarisemist. Foto: RMK
Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles