«Pealtnägija»: PRIA kiusas asjatult taga 72-aastast naistalunikku (8)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

PRIA võttis 72-aastasel talunikul Hilja Valgul ära suure osa toetusi ja sundis teda tagasi maksma ka varem makstud toetusi. Kaks ja pool aastat hiljem möönis PRIA, et amet tegi vigu, kõik etteheited Valgule tühistati ja lubati toetusraha tagasi kanda.

ETV saade «Pealtnägija» jälgis viimase poole aasta jooksul talunik Hilja Valgu ja PRIA saagat, kus põhiliseks vaidlusteemaks oli niitmata hein.  

2014. aastal oli Hilja Valk keskmise suurusega põllumajandustootja. Lehmi oli tal sadakond, PRIA toetust sai ta ligemale 500 hektarile maale, kus tuli toetuse saamiseks heina niita. Suvel jäi Valk niitmisega hätta, sest tema masinad purunesid. Ta palus PRIAlt pikendust. Seda oli ta varasematelgi aastatel küsinud ja ka saanud.

Kuid juba kaks nädalat enne seda kui niitmistähtaeg kukkus, sai PRIA juht isiklikult vihje, et Valk ei täida nõudeid. Samal hetkel kui tähtaeg kukkus, olid ka kontrollid kohal.

Valgule heideti ette suurt hulka vigu, kuid dokumendid, mis seda kõike tõendama pidid, olid koostatud näiteks tagantjärele ja sinna oli kantud ebaõigeid väiteid, tõi välja saade.  72-aastasest talunikust tehti sisuliselt võltsitud dokumentide põhjal süsteemne rikkuja ja tema edasist toetust vähendati 88 protsenti, tagasi nõuti ka suur summa varasemaid toetusi. Kokku peeti Valgu sõnul kinni 70 000 eurot ja nõuti tagasi umbes 15 000 eurot toetusi.

Valk ja tema tütar pöördusid kohtusse. Kohus otsustas lõpuks, et PRIA tegi praaki.

«Pria tunnistab, et selle asja osas tehti menetluslikke vigu,» märkis PRIA otsetoetuste osakonna juhataja Andrus Rahnu.

Lõpuks tühistas PRIA kõik etteheited 72-aastasele talunikule ja lubas ebaõiglaselt ära võetud toetused nüüd, kaks ja pool aastat hiljem tagasi maksta.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles