Eestlased pöörduvad agaralt Euroopa inimõiguste kohtusse

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Inimõiguste Kohus
Euroopa Inimõiguste Kohus Foto: SCANPIX

Strasbourgis asuv Euroopa inimõiguste kohus on kaebustega ülekoormatud ning eestlased  paistavad silma kui keskmisest agaramad kaebajad: 10 000 inimese kohta on Eestist praegu menetluses 1,98 kohtuasja, samas kui kohtu keskmine on 0,75 kohtuasja.

Euroopa  inimõiguste kohtus on praegu menetluses 140 000 kaebust ja eelmisel aastal tehti otsuseid 1600 kaebuse osas – seega võib arvata, et paljudel inimestel lõpeb elu enne otsa, kui nad selles kohtus oma murele lahenduse leiavad, vahendab ERR Uudised ETV saadet «Välisilm».

Ligi kolmandik kaebustest tuleb Venemaalt, järgnevad Türgi, Rumeenia, Ukraina, Itaalia ja Poola. Eelmisel aastal muudeti kohtu tööpraktikat ja vähendati kohtunike arvu otsuse juures, vastasel juhul võtaks kõigi kaebuste lahendamine ligi 50 aastat.

Kõmuliseimad Eesti asjad Euroopa inimõiguste kohtus on ilmselt Kadri Kõusaare mängufilmi «Magnus» levitamise keelamine Eestis ja kogu maailmas või endise riigikogu liikme ja Rahvaliidu eksjuhi Villu Reiljani kaebus seoses tema süüdimõistmisega Rävala 8 kinnistu müügiprotsessis 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles