Talvik ei näe IRLiga ühinemise võimalusi (10)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

​Vabaerakonna saadik Artur Talvik kutsub üles IRLi liikmeid, kes Vabaerakonna väärtusi jagavad ja avatud poliitilist kultuuri pooldavad, esitama erakonnale liikmeks astumise avaldusi. Võimalusi erakondade ühinemiseks ta ei näe.

Talvik ütles pressiteates, et mõistab, miks räägitakse IRLi hääbumisest ja Vabaerakonnaga liitumisest kui päästerõngast. «IRL on loovutanud konservatiivse maailmavaate meediaplaanidele, kus on kirjas, millal keegi IRLi poliitikutest käib jälle välja mõne seosetu idee,» sõnas Talvik ja lisas, et seejuures erinevad IRLi teod valitsuses nende sõnadest.

Vabaerakonna eesmärk on Talviku sõnul pakkuda tugevat paremtsentristlikku alternatiivi, mitte päästa teisi erakondi ning ühinemist IRLiga erakond ei plaani. «Eesti valijad ei ole meid selleks valinud, et me kinnist parteilist mõtlemist ühinemise kaudu omaks võtaksime,» kinnitas Talvik.

Tema sõnul erineb Vabaerakond IRList oluliselt. «Kui meil on toimiv sisedemokraatia, siis neil juhib kitsas grupp. IRL on ehitanud politseiriiki ülemäärase karistamisega, meie usaldame kodanikku ja panustame hoiakute kujundamisse. Vabaerakond toetab kohalikke kodanikualgatusi, IRL kägistab kohalikke valimisliite ja sundparteistab.»

IRLis on Talviku hinnangul palju tublisid inimesi, kes kannavad Vabaerakonnale omaseid väärtusi. «Vabaduse ja demokraatia austamine, ettevõtluse toetamine, kohalike kogukondade ja tugeva kodanikuühiskonna eest seismine, läbipaistev ja korruptsioonivaba riigijuhtimine ja sotsiaalne vastutustundlikkus,» loetles ta. «Kõik nad on teretulnud liikmeavaldusi kirjutama. Menetleme neid võimalikult kiiresti,» sõnas Talvik. «Inimeste lollitamiseks mõeldud tehnoloogiate kummardajad, ahneid aferiste ja korruptiivse asjaajamisega harjunud inimesi me ei oota, mingu mujale,» lisas ta.

Talvik ütles, et praegu tegeleb erakond oma programmi uuendamisega, et sõnastada ümber Eesti põhiküsimused ja pakkuda uuendusmeelseid lahendusi võtmevaldkondades. «Vanad ideoloogiamääratlused ei toimi enam,» sõnas ta. «Tähtis on saavutada tasakaal Eesti omapära ja avatuse vahel, et ühiskond ei sumbuks sisevõitlusesse. Nii et organisatsioonide tasemel ma praegu ühinemisvõimalusi ei näe, Vabaerakonnal on oma missioon.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles