Päästjad manitsevad lõhkekehadest viivitamatult teada andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näited, millised näevad välja levinumad leitavad lõhkekehad.
Näited, millised näevad välja levinumad leitavad lõhkekehad. Foto: Lõuna-Eesti pommigrupp

Kevadel lume sulades ja maapinna pehmenedes hakkab taas kasvama leitud sõjaaegsete lõhkekehade hulk, millest päästjad manitsevad inimesi vähimagi kahtluse korral kohe hädaabinumbril teada andma.

«Kui sina näed pommi, näeb pomm ka sind,» sõnas päästeameti ennetusvaldkonna ekspert Kairet Kõljalg. «Vähimagi kahtluse korral tuleb kohe helistada.»

Kõljala sõnul ei tohi kahtlast eset kindlasti puudutada, vaid minna sellest eemale. Seejärel tuleb leiust viivitamatult numbril 112 teada anda. Ohtlikust leiust tuleb teada anda ka teistele läheduses viibijatele, et hoida ära juhuslike õnnetusi.

Võimaliku lõhkekeha leidja peaks ka abi ära ootama. Demineerijad võtavad leidjaga kontakti ja annavad talle asjakohaseid soovitusi. Metsas olles tuleks võimalusel leiukoht märgistada, näiteks kasutades nutiseadet.

Kindlasti ei tohi leitud kahtlast eset liigutada, kuhugi transportida ega lõkkesse visata.

Iga liigutamine võib plahvatusohtliku eseme käivitada, plahvatusoht tekib ka eseme transportimisel ning lõkke kuumus võib plahvatusohtliku eseme käivitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles