Galerii ja videod: IRLi eestseisus saatis volikogule alternatiivse ettepaneku

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus kogunes täna Toompeal IRLi fraktsiooni ruumides, et arutada erakonna tulevikku ja partei suurkoguks valmistumist. Eestseisus esitas lisaks erakonna esimehe Margus Tsahkna ettepanekule volikogule alternatiivse ettepaneku.

Erakonna esimees Margus Tsahkna pani ette muuta kõigepealt partei põhikirja ning korraldada siis erakonna juhivalimised. Eestseisus aga jäi vastupidisele arvamusele ning sooviks senise korra järgi kutsuda kokku erakonna suurkogu, kus valitaks uus juht ning minna alles siis põhikirja muutmise juurde.

IRLi esimees Margus Tsahkna ütles eestseisuse koosoleku järel ajakirjanikele, et laupäeval kogunev erakonna volikogule hakkab arutama kaht ettepanekut. Tsahkna ettepaneku järgi koguneb erakonna suurkogu 29. aprillil ja muudab põhikirja ning seejärel uuesti 13. mail, et valida uue põhikirja alusel uued juhid.

Erakonna eestseisuse ettepanek näeb ette, et erakonna suurkogu koguneb 13. mail ja valib uued juhid praegu kehtiva põhikirja alusel.

«Minu ettepanek on, et erakonna suurkogu muudaks partei põhikirja, millega muutub erakond avatumaks ja valimised muutuvad selliseks, et enam ei moodustataks valimiseks blokke.  Erakonna eestseisuse ettepanek on, et 13. mail kogunetakse suurkogule, kus valitakse erakonna juhtkond. Mina isiklikult loodan, et erakonna põhikiri on selleks ajaks muudetud ning uus esimees, aseesimehed ja juhatus valitakse avatud süsteemi järgi,» ütles Tsahkna.

Tsahkna sõnul ei ole kaks ettepanekut teineteist välistavad, kuna suurkogu saab 29. aprillil muuta ära põhikirja ja kui volikogu otsustab kutsuda kokku suurkogu ka 13. maiks, saab viia juhivalimised läbi juba uue korra järgi.

Tsahkna ütles, et kui tema ettepanek läbi ei lähe ja juhivalimised toimuvad praeguse korra järgi, ei kavatse ta uuesti partei esimeheks kandideerida.

«Kui erakond ei muutu avatumaks ja me ei muuda ära erakonnas blokkidega hääletamist, kui me ei muutu kaasaegseks erakonnaks, siis ei ole mingit vahet, kes on erakonna esimees. Sellisel juhul ei pea ma mõistlikuks kandideerida uuesti erakonna esimeheks. Aga ma loodan, et toetus tuleb ja erakond võtab ette tee muutuda avatumaks. Ma loodan, et erakond suudab õppida sellest mis meil on toimunud, on need siis Pärnu kriminaalid või Peipsi kalurid,» lausus Tsahkna, viidates erakonna juhtide varasematele valimistele.

Kiisler: muudetud põhikirja alusel on praegu väga keeruline valimisi korraldada

IRLi aseesimees Siim Kiisler ütles, et muudetud põhikirja alusel on praegu valimisi väga keeruline korraldada.

«Tsahkna ettepanek on, et uued valimised toimuksid koos e-valimistega, samas ei ole erakond selleks valmistunud. See tähendaks valimiste edasilükkamist määrmaatusse tulevikku. Miks ei ole e-valimisi ette valmistatud, peaks küsima Tsahkna enda käest. Sisuliselt tähendaks see valimiste edasilükkamist kohalike valimiste järgsesse aega, ma ei arva, et see oleks lahendus,» ütles Kiisler.

Kiisleri sõnul ta ei usu, et valimiste süsteem saab erakonna valimisi palju mõjutada.

«Kui valimised on ikkagi demokraatlikud ja ausad, siis on edukamad need, kes saavad rohkem hääli. Manipuleeri, kuidas tahad, aga lõpuks võidab ikka see, kellele on erakonna liikmete toetus, kui valimised on ausad ja õiglased,» ütles Kiisler.

Tsahkna tegi oma ettepaneku juba kaks nädalat tagasi

IRLi esimees Margus Tsahkna teatas kahe nädala eest, et teeb eeloleval nädalavahetusel kogunevale erakonna volikogule ettepaneku kutsuda kokku erakorraline suurkogu, mis muudaks erakonna põhikirja.

Tema hinnangul peaks enne korralisi juhivalimisi muutma põhikirja ja juhtimise ümber korraldama, et vähendada võimalusi valimisblokkide tekkeks ja valimistulemustega manipuleerimiseks ning muuta erakond avatumaks. Juhtorganid võiks sel juhul valida järgmisel suurkogul, kui muudatused on jõustunud.

IRLi aseesimees Siim Kiisler soovib aga, et erakonna suurkogu valiks kõigepealt vana korra alusel uued juhid ning arutaks alles siis põhikirja muutmist.

Kiisleri hinnangul peaks eestseisus tegema volikogule ettepaneku kutsuda korraline suurkogu kokku 6. maiks. Suurkogu peaks tema sõnul valima erakonnale uued juhtorganid, ära kuulama poliitilised aruanded, arutama seejärel põhikirja muutmist, kinnitama majandusaasta aruande ja rääkima veel ka kohalikest valimistest.

Lõpliku otsuse peab tegema IRLi volikogu, mis koguneb suurkogu kokkukutsumist arutama laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles