Galerii: FSB avaldas pildid spionaažis süüdi mõistetud Eesti elaniku kohtuistungist (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus avalikustas pildid 3. aprillil toimunud kohtuistungist, millel mõisteti spionaaži eest vangi määratlemata kodakondsusega Eesti elanik Arsen Maredaleišvili.

FSB tehtud pilte jagas Kremli kontrolli all olev meediaagentuur Sputnik. Ajakirjanikke kohtustungile ei lastud ning pildid on teinud FSB kaastöötaja. Pildipangas on fotode juures märge, et tegemist on parima pildikvaliteediga, mis on praegusel juhul saadaval.

Moskva kohus mõistis 3. aprillil Eesti elaniku Arsen Mardaleišvili süüdi spioneerimises ja karistas teda 11-aastase vangistusega.

Karistust saadeti mees kandma range režiimiga kolooniasse, teatas Ria Novosti. Kohtu andmetel ei ole mehel kodakondust ehk ta on määratlemata kodakondsusega Eesti elanik. Mardaleišvili mõisteti süüdi Venemaa kriminaalkoodeksi paragrahvi 276 alusel, mis käsitleb spionaaži.

Kriminaalasja arutati suletud uste taga, sest see oli tunnistatud «täiesti salajaseks». Seetõttu kohus juhtumi kohta infot ei anna.

Mardaleišvili vastuolulisest minevikust kirjutab lähemalt Gocha Beltadze Postimehe artiklis Kuidas kohalik kärarikas lumpen teenib Vene eriteenistuse huve.

Veebruari lõpus mõistis Leedu kohus kaks Vene kodanikku süüdi töötamises Vene luure jaoks. Sergei Pusinile määrati karistuseks viis aastat ja Sergei Moissejevile 10,5 aastat vangistust.

2016. aasta mais teatas Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) väidetavalt Eesti kasuks luuranud spiooni tabamisest Peterburis. Vene eriteenistuste andmeil kogus Mardaleišvili Eesti kaitsepolitsei ülesandel eesmärgipäraselt salajasi sõjalisi andmeid Vene relvajõudude kohta.

FSB teatel võis sõjaliste andmete liikumine üle piiri kahjustada Venemaa kaitsevõimet. FSB avaldas toona video, milles on näha kinnipeetud Arsen Mardaleišvilit, kes ütleb kaamerasse oma nime. FSBlase küsimusele, mille eest ta kinni peetud on, vastab Mardaleišvili: «Spionaaži eest.»

Seejärel on videost näha, kuidas kaks meest talutavad käeraudades Mardaleišvili trepist alla tänavale ja viivad ta kaubikusse. Video lõpus näidatakse Arsen Mardaleišvili Eesti välismaalase passi.

Kahtlane minevik

Äriregistri andmetel on 1969. aasta novembris sündinud Mardaleišvili Eestimaa Ühendatud Vasakpartei liige alates 2008. aastast. Partei juhatuse liige Valev Kald ütles Postimehele, et ei tea oma erakonna liikme tegemistest midagi.

Kald on vasakpartei eesotsas alates 2012. aastast, kuid ei ole Venemaal kinni peetud Mardaleišviliga enda sõnul kordagi kokku puutunud.

Mardaleišvili on paistnud silma provokatiivse käitumisega

Postimehe andmetel on Mardaleišvili osalenud aastaid Ida-Virumaal Afganistani sõja veteranide üritusel, kuid veteranide ühendused hoiavad temaga distantsi, kuna tema provokatiivne käitumine on toonud endaga kaasa probleeme.

2010. aasta augusti alguses, kui Venemaal tähistati dessantväelaste päeva, tähistasid veteranid seda ka Jõhvis. Endised dessantväelased korraldasid linnas rongkäigu. Mardaleišvili oli võtnud kaasa automaadi maketi ja vehkis sellega. Kohalikud elanikud kutsusid Mardaleišvili sellise käitumise peale kohale politsei.

Mõni aasta tagasi organiseeris Mardaleišvili Venemaal Pihkva oblastis Afganistani sõja veteranide organisatsiooni nimel Eestist pärit lastele sõjalis-patriootlikku laagrit nimega «Margelovi lapselapsed». Endiste dessantväelaste ühendused teatasid siis, et neil ei ole Mardaleišvili organiseeritud laagriga mingit seost.

Venekeelse Postimehe andmetel osales ta kuni 2010. aastani Kremli-meelses liikumises Öine Vahtkond. Mardaleišvili lahkus 2010. aastal koos seitsme kaaslasega Öisest Vahtkonnast, kuna polnud rahul ühenduse juhtimisega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles