Tokyo kraanivesi on väikelastele ohtlik

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo elanikel ei soovitata kraanivett tarvitada.
Tokyo elanikel ei soovitata kraanivett tarvitada. Foto: SCANPIX

Tokyo linnavõimud hoiatasid elanikke kraanivees sisalduva radioaktiivse joodi eest, mis on eriti ohtlik väikelastele.

Ekspertide sõnul on probleemsest Fukushima 1. tuumajaamast umbes 250 kilomeetri kaugusel asuva Tokyo kraanivee radiatsioonitase lubatust üle kahe korra kõrgem, vahendas uudistevõrk AFP.

Täiskasvanute tervisele kraanivesi ohtu ei kujuta, kuna see jääb Jaapanis maksimaalselt lubatud radiatsioonitaseme piiridesse.

Ka on võimud soovitanud mitte süüa Fukushimas ja selle kolmes naaberprefektuuris Ibarakis, Tochigis, Gunmas kasvatatud köögivilju, kuna lubatust kõrgem radiatsioonitase on lisaks spinatile avastatud ka näiteks kapsast ja brokkolist. Samuti on avastatud radiatsiooni piirkonnast pärit piimast.

Võimud kontrollivad mereandide ja köögiviljade radiatsioonitaset veel kuues prefektuuris. Samas kinnitavad tervishoiueksperdid, et inimese tervisele need tooted siiski suuremat ohtu ei kujuta.

Paljud riigid kardavad saastatud toiduainete sattumist oma poelettidele ning on kehtestanud seetõttu täiendava kontrolli Jaapani eksporttoodetele. Seni on keskmisest kõrgema radiatsioonitasemega Jaapanis kasvatatud ube leitud vaid Taiwanist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles