Prokuratuur nõuab Demjanjukile kuueaastast vangistust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Demjanjuk.
John Demjanjuk. Foto: SCANPIX

Saksa prokuratuuri kinnitusel pole põhjust kahelda, et John Demjanjuk (90) aitas kaasa juutide tapmisele Teise maailmasõja ajal.

Saksa võimudele tunamullu üle antud Demjanjukile pannakse süüks 27 900 juudi tapmisele kaasa aitamist 1943. aastal Sobibori surmalaagris, mis asus natside poolt okupeeritud Poola territooriumil, vahendas BBC.

Kohus langetab Demjanjuki süüasjas otsuse ilmselt mais. Mees ise eitab süüdistusi, kuid kohus on tema apellatsiooniavalduse tagasi lükanud.

Teise maailmasõja ajal oli Demjanjuk Punaarmee sõdur, kuni natsionaalsotsialistiliku Saksamaa väed ta Krimmis 1942. aastal kinni võtsid. Mehe enda sõnul veetis ta suurema osa sõjaajast vangina, kuid süüdistusdokumentide alusel läks ta hoopis okupeeritud Poolas asunud Sobibori SSi surmalaagrisse valvuriks.

1952. aastal emigreerus Demjanjuk USAsse ja vahetas oma eesnime Ivanist Johniks. 1988. aastal pidi ta Iisraelis kohtuotsuse järgi üles poodama, sest arvati, et tegemist on Ivan Julma all tuntud Treblinka surmalaagri valvuriga, kes piinas ja tappis vange eriti julmal moel. Viis aastat hiljem tühistas juudiriigi kohus poomisotsuse tõendite puudumise tõttu.

2009. aasta mais andis USA endise Ohio autotehase töölise Saksamaale välja. Süüdimõistmisel võib kohus nõrga tervisega Demjanjukile mõista kuni 15-aastase vanglakaristuse, kuid prokuratuuri hinnangul on mees osa karistusest juba varem Iisraelis ära kandnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles