Gazas kardetakse uue sõja puhkemist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased Iisraeli tankirünnaku sihtmärgiks olnud hoone juures.
Palestiinlased Iisraeli tankirünnaku sihtmärgiks olnud hoone juures. Foto: SCANPIX

Pärast kaheksa palestiinlase elu nõudnud Iisraeli armee haarangut tulistati täna Gaza sektorist juudiriigi pihta mitu raketti.

Islamistliku äärmusrühmituse Hamas kontrollitava Gaza sektori territooriumilt koidikul tulistatud Grad-tüüpi rakett tabas Iisraeli lõunaosas asuvat Beershevi linna ning vigastas ühte meest, kelle vigastused pole tõsised. Paari tunni pärast maandus sama linna lähedal ka teine rakett, mis kahju ei tekitanud, vahendas uudistevõrk AFP.

Beershevi linn asub Gaza piirist umbes 40 kilomeetri kaugusel ning vaatlejate sõnul islamivõitlejad nii kaugel asuvaid sihtmärke tavaliselt ei ründa. Iisraeli armee sõnul tulistati juudiriigi territooriumile täna ka seitse mürsku.

Rünnakute eest võttis vastutuse palestiinlaste äärmusrühmituse Islami Džihaadi relvastatud tiib, kelle esindaja kinnitusel tulistasid nad ööl vastu tänast ka raketi Iisraeli sadamalinna Ashdodi pihta, mis siiski linnani ei küündinud.

Islamivõitlejate esindaja sõnul on võitluses Iisraeliga alustatud uut faasi, mille raames korraldatakse rünnakuid ka juudiriigi südames asuvatele linnadele.

Iisraeli armee vastas täna hommikul raketirünnakutele õhulöögiga Gaza idaosale. Palestiina arstide sõnul tänastes rünnakutes siiski keegi viga ei saanud, kuid päev varem hukkus õhulöökides kaheksa inimest, kellest kaks olid alaealised, neli Islami Džihaadi relvastatud võitlejad ning ülejäänud tsiviilisikud. Rünnakutes sai viga veel 12 inimest.

Pinged Gaza ja Iisraeli piiril on viimaste nädalate jooksul taas tõusnud. Gazast on Iisraeli pihta tulistatud varasemast rohkem rakette ning juudiriik on neile vastanud karistusaktsioonidega. Vaatlejate sõnul on olukord habras ja plahvatusohtlik.

«On ainult aja küsimus, millal me Hamasiga taas kokku põrkame ning neile uuesti reegleid õpetame,» kommenteeris Iisraeli sisekaitseminister Matan Vilnai. «Ma ei kahtle, et see juhtub – nad on astunud samme selles suunas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles