Ratas vastuseks Toomile: tunnustan Mikseri tegevust (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Liis Treimann

Kui Keskerakonda kuuluv eurosaadik Yana Toom kritiseeris täna Eesti sotsiaaldemokraadist välisministrit Sven Mikserit, kelle hinnangul oli USA vasturünnak pärast Assadi keemiarelvarünnakut vajalik ja asjakohane, siis Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas avaldas Mikserile toetust.

Ratas ütles valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel, et Bashar al-Assadi režiimi keemiarünnak oma inimeste vastu oli räige rahvusvahelise õiguse rikkumine, mis näitab, et senine kurss ei ole Süüria konfliktile lahendust toonud.

«Rahvusvaheline üldsus ei saa loomulikult jätta siin reageerimata. Samal ajal kõik katsed leida Süüria konfliktile rahumeelne lahendus ÜRO Julgeolekunõukogus on Venemaa vastuseisu tõttu paraku ebaõnnestunud,» ütles Ratas, kelle sõnul lähtus USA sekkumine praeguse info põhjal eelkõige eesmärgist tõkestada sõjalise infrastruktuuri kasutamine Assadi režiimi inimsusevastasteks ja sõjakuritegudeks.

Ratase sõnul on USA administratsioon kinnitanud, et tegemist oli ühekordse aktsiooniga. «Nüüd on küsimus selles, mis on Assadi järgmine samm ning kuidas käitub Venemaa. Keemiarünnak näitab, et katsed keemiarelva täielikuks väljaviimiseks Süüriast on ebaõnnestunud,» ütles ta.

Kommenteerides Toomi väljaütlemisi, rõhutas Ratas, et kogu valitsus kannab Eesti riigi juhtimisel vastutust koos. «Valitsuse liikmete pädevuses pole alust kahelda. Tunnustan välisminister Sven Mikseri tegevust Eesti välispoliitiliste huvide kaitsmisel ja edendamisel,» ütles ta.

Ratase sõnul on Süüria konflikt kestnud lubamatult kaua ning humanitaarkriis on võtnud tohutud mõõtmed. «Hukkunud on ligi pool miljonit inimest, üle viie miljoni inimese on paguluses teistes riikides, riigis on 13,5 miljonit sisepõgenikku. Rahvusvaheline üldsus peab otsustavalt töötama Süüria kriisi lahenduse nimel ning jõudma lõpuks reaalse tulemuseni,» lausus Ratas. «Vajame lahendust ilma keemiarünnakuteta, kus süütud inimesed, sealhulgas lapsed hukkuvad ning sõjakurjategijad tuleb võtta vastutusele.»

Karilaid: isiklik rünnak ministri vastu väärib hukkamõistu

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles pressiteate vahendusel, et Toomi hinnang Mikserile oli kohatu ja ebavajalik. Karilaid sõnas, et Toom pole ehk märganud, aga Sven Mikser on Jüri Ratase juhitud valitsuse välisminister. Ta kinnitas, et valitsuskoalitsiooni välis- ja julgeolekupoliitika on ühtne ning Sven Mikser välisministrina esindab Eesti ja selle valitsuse väärtusi välispoliitikas.

«Süürias toimuv on kahtlemata keeruline ning segatud on sinna lisaks suurriikidele ka piirkondlik suhetevõrk. Maailm pole must-valge, kuid välisministril on igati õigus usaldada ja toetada meie strateegilist liitlast, Ameerika Ühendriike,» rääkis Karilaid. «Mitte kuidagi pole aktsepteeritav europarlamendisaadiku emotsionaalne hinnang meie ministri osas,» lisas ta.

Keskerakonna aseesimees kutsus hoiduma omavahelistest sõnadeloopimisest ning suhtlema konstruktiivselt. «Oleme hetkel väga keerulises ajajärgus, kus kõige olulisem on säilitada rahu ja omavaheline argumentidel põhinev dialoog.»

Eesmaa: Mikser on välispoliitiliselt väga kompetentne

Keskerakonna juhatuse liige Enn Eesmaa ütles erakonna pressiteate vahendusel, et ei jaga Euroopa Parlamendi saadiku Yana Toomi hinnangut välisminister Sven Mikseri suhtes.

«Pikaajalise riigikogu väliskomisjoni liikmena tean kindlalt väita, et välisminister Sven Mikser on välispoliitiliselt väga kompetentne inimene, kes juba ainuüksi oma ameti tõttu omab piisavat informatsiooni Süürias toimuva kohta,» ütles Eesmaa. 

Ivanova: Trumpil oli vaja ennast kehtestada

Keskerakonna juhatuse liige Olga Ivanova rõhutas, et pole välispoliitika ekspert ning ütles, et tema teadmised Süüria konfliktist põhinevad peamiselt uudistel. «Sellest ma praegu järeldan - Trump on väga väsinud tema vastu suunatud sisepoliitilisest võitlusest. Tal oli vaja põhjust suunata kogu seda energiat teise valdkonda ja teiseks oli tal vaja ennast kehtestada. Ajalugu on meile näidanud, et USA liider saab seda teha ainult Venemaa liidrile vastandudes,» rääkis Ivanova.

Poliitilises mängus jäävad tema sõnul tagaplaanile «kõik need vaesed väiksed lapsed, kes said surma Al-Nusra kontrolli all olevatel aladel». «Mina olen patsifist. Ning mina ei kannata ei Süüria laste ega Nizza terroriakti ohvrite pilte. Ma tunnen sügavalt kaasa nendele miljonitele inimestele, kes pidid oma kodudest lahkuma ning kannatama sõja pärast.»

Ivanova lisas, et selleks ajaks, kui Trump võttis «ainuisikuliselt vastu otsuse Süüriat pommitada», ei olnud selgeks tehtud, kelle keemilisi relvi kasutati, kas Al-Qaeda Süüria haru Al-Nusra või valitsusvägede.

Rõivas kutsub peaminister Ratast Venemaale sõidust loobuma

Reformierakondlasest endise peaministri Taavi Rõivase sõnul peaks Keskerakonna juhist peaminister Jüri Ratas jätma ära laupäevase visiidi Venemaale.

«Vähim, mida peaminister Jüri Ratas Süüria kriisi eskalatsiooni tingimustes teha saab, jätta ära oma homne visiit Venemaale,» ütles Rõivas erakonna pressiesindaja teatel.

Ratas osaleb laupäeval Peterburi Jaani kirikus tänujumalateenistusel ja kontserdil, millega tähistatakse saja aasta möödumist eestlaste meeleavaldusest autonoomia toetuseks, üritused toimuvad Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise raames.

«Putini poolt toetatava Bashar al-Assadi brutaalsusele ei ole mitte mingisugust õigustust ja rahvusvahelise kogukonna kohuseks on sekkuda nii sõnades, hoiakutes kui tegudes,» ütles Rõivas. 

Ta lisas, et välisminister Sven Mikseri ja kaitseminister Margus Tsahkna sõnumitel ei ole kaalu, kuniks peaministrierakonna juhtivpoliitik Yana Toom neid avalikult naeruvääristab ja peaminister sõidab Toomi väljaütlemiste ühemõttelise hukkamõistmise asemel külaskäigule Venemaale. 

«Mulle ei meeldi karvavõrdki mõte Eestist, mille välispoliitika säravaim täht on Yana Toom. Ootan Rataselt otsustavamat käitumist nii sõnades kui tegudes,» rõhutas Rõivas.

Pentus-Rosimannus: oluline on Süüria rünnaku järgne strateegia

Riigikogu väliskomisjoni aseesimehe Keit Pentus-Rosimannuse (Reformierakond) sõnul said Trumpi välispoliitika kohta õhus olnud mitu spekulatsiooni täna öösel vastused. Pentus-Rosimannus ütles, et rahvusvahelise õiguse rikkumisele on USA vajadusel valmis reageerima kiirelt ja väga jõuliselt ning Putini režiimiga konfrontatsioon ei ole Trumpi jaoks tabu. 

«USA on juba kinnitanud, et tegu oli ühekordse vastuaktsiooniga räigele rahvusvahelise õiguse rikkumisele - keemiarelva, surmava närvigaasi kasutamisele Süürias riigi oma inimeste vastu. Kindlasti on aga praegu kõige olulisem küsimus, milline saab olema USA edasine strateegia ja kui edukad suudetakse olla selle elluviimisel,» rääkis Pentus-Rosimannus.

«Lähiajal tuleb kogu rahvusvahelist õigust  austaval kogukonnal ilmselt väga tõsiselt pingutada, et Süürias saaksid toimuma positiivsed arengud ja et seni rahvusvahelisele õigusele vilistanud Putini edasised sammud ei tooks kaasa suuri muudatusi rahvusvahelises julgeolekukorralduses. Loodetavasti on ka meie valitsuses sel teemal käimas juba tõsine analüüs.»

Pentus-Rosimannuse sõnul on Eesti jaoks rahvusvahelise õiguse maksmine olnud oluline osa meie kaitsekilbist. «Oluline on, et selle õiguse räige rikkumine ei jää tähelepanuta, vastuseta nüüd ja edaspidi,» märkis ta.  

«Eesti poliitikutel oleks parim praeguses olukorras säilitada külm pea,» sõnas Pentus-Rosimannus. «See, kui Eesti valitsusliidu üks juhtivpoliitik nimetab Süüria teemalises avalduses valitsusliidu teist poliitikut lolliks, ei ole mitte ainult lapsik, vaid õõnestab meie ühtset välispoliitilist joont.»

Eesti välispoliitika on Pentus-Rosimannuse sõnul olnud ühtne. «See on olnud teine oluline osa meie kaitsekilbist ning peaministri ülesanne peab olema see ühtsus tagada.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles