Video: tsunami sunnib Jaapani võime kaevama massihaudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

11. märtsi maavärinas ja tsunamis enim kannatada saanud piirkondades on meeleheitel võimud sunnitud matma hukkunuid massihaudadesse, sest lahkunute krematsiooniks, nagu eeldab Jaapani budistlik tava, napib vahendeid, kirjutab Reuters.

Massihauad on mõeldamatu riigis, kus surnud tavaliselt kremeeritakse ja kelle tuhk asetatatakse budistlike templite lähedusse. Surnukehade matmine on kohalike määrustega tihti isegi keelatud.

Tsunamis hukkunute arv – viimastel andmetel ligi 9200, kuid kasvab eeldatavasti üle 20 000 – on krematooriumide jaoks osutunud ületamatult suureks. Surnuid on nii palju, et krematsiooniahjud ei suuda neid piisavalt kiiresti tuhastada. Osa ahjusid ei saa üldse töötada, sest napib petrooleumi.

Jaapani budistliku tava kohaselt tuuakse surnu koju ja asetatakse voodisse, pea suunaga põhja poole. Pärast krematsiooni panevad sugulased lahkunu tuha urni. See jääb nädalateks või kuudeks koju, enne kui see lõplikult maetakse. Sajanditevanuse rituaali täitmine on muutunud sisuliselt võimatuks piirkondades, mida laastas Jaapani viimase 65 aasta suurim katastroof.

Kamaishi linna ametnik Kazuhiko Endo rääkis, et ülehomseks plaanitud matus 150 hukkunule, kelle isik on tuvastamata, on erakordne, kuid neil ei jää midagi muud üle.

Higashimatsushima linnas maeti eile surnuid endisele prügimäele rajatud massihauda – paljud olid asetatud puukirstudesse või mähitud tekkidesse. 1000 inimest mahutav haud on siiski ajutine – maetud märgistatakse ja nad kaevatakse hiljem üles, et neid kombekohaselt ära saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles