Riidepoe keldrisse varjunud eestlanna: hirm on väga suur (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmis sõitis veok rahva sekka.
Stockholmis sõitis veok rahva sekka. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Stockholmis elavad eestlased jagasid Postimehega oma esimesi emotsioone pärast kesklinnas aset leidnud veokirünnakut.

Politsei sai kella 15 paiku teate selle kohta, et Åhlénsi kaubamajja on sõitnud veoauto. Rünnakukoht on Stockholmi kesklinnas keskjaama T Centraleni ja Sergelsi väljaku vahel. 

Sealsamas ühte riidepoe keldrisse varjunud Merike Pajula rääkis Postimehele, et olukord on pisut rahunenud, kuid alles nüüd hakkab talle kohale jõudma, mis tegelikult mõni tund tagasi juhtus. «Nägin veoautot, kui see oli juba kaubamajja sisse sõitnud ja leegid lahvatasid,» rääkis sündmuste keskel viibiv eestlanna.

Tänaval oli meeletu paanika. «Inimesed hakkasid järsku karjuma, et pomm, pomm! Keegi ei teadnud mitte midagi, mis toimub. Tänaval oli tohutult inimesi. Pidin vaatama, et kellelegi peale ei astu ja ei kuku,» jätkas ta.

Kõige hirmuäratavam oli tema sõnul näha hambuni relvastatud märulipolitseid kilpide, relvade ja maskidega. «Nad üritasid seal tänaval inimesi rahustada, oldi ju paanikas, mõni hakkas lahinal nutma. Politseinikud patsutasid siis õlale, et kõik on läbi.»

Kui ta sihitult jooksis, tundis ta, kuidas selg kuumaks läheb. Tal tekkis tunne, et kohe juhtub midagi hirmsat. 

Siis nägi ta sealsamas ühe riidepoe uksel müüjat, kes kutsuvalt käega viipas. «See oli esimene koht, kohe nurga taga, kuhu sain varjuda. Siis pandi uksed kinni. Esialgu olime keldris, kuid liikusime mõne aja pärast poe esimesele korrusele, sest tundus, et olukord rahuneb. Kuid just siis hakkas keegi karjuma ja jooksime jälle kabuhirmus alla. Olin šokis, jooksin elu eest,» rääkis Pajula.

Koos temaga on praegu keldris veel mitukümmend inimest. Poemüüjad on tema sõnul vaprad – juhendavad ja on toeks. Üks neist on ilmselt ühenduses politseiga.

«Me oleme siin kõik telefonides. Hirm on väga suur, sest ma kardan, et äkki keegi jookseb alla ja hakkab relvaga vehkima. Ma ei tea, mis seal üleval toimub ja poel on klaasuksed. Ma kardan väga,» ütles ta, et hoiab kümne küünega kinni kellestki, kes temaga sama keelt räägib. «Siin ju karjutakse rootsi keeles ja see on suureks abiks, kui keegi räägib minuga natukenegi inglise keeles, samuti suhtlen kogu aeg sotsiaalmeedias tuttavatega eesti keeles.»

Stockholmi tuli ta pabereid allkirjastama, et suvel seal hooldekodus tööle asuda. «Kõik on nüüd allkirjastatud, aga kui selliseid asju siin juhtub, siis ma ei teagi, kas ikka tahan tulla,» ohkas naine.

Ministeeriumihoone blokeeriti

Rootsi justiitsministeeriumis kriminaalpoliitika osakonnas töötav Sirle Sööt rääkis kella 17 ajal Postimehele, et kogu justiitsministeeriumi hoone on blokeeritud.

Töötajad istuvad kohvriuumis, kus vaadatakse üheskoos otseülekannet. Majast välja kedagi ei lasta. «Minister viidi alla keldrisse,» ütles Sööt.

Rünnakukoht asub ministeeriumist sadakonna meetri kaugusel. «Meil oli parajasti pärastlõunane kohvipaus, kui meil kõigil hakkasid telefonid märku andma, et midagi on juhtunud,» rääkis ta.

Seepeale andis turvaülem kogu majale teada, et välisuksed suletakse. Seejärel helistasid kõik oma lähedastele. «Meie peres käivad ju kõik lapsed siin vanalinnas Eesti koolis. Ja keskraudtee jääb nende tavalisele kooliteele. Kõik Eesti kooli lapsed on turvaliselt koolis ja neid ei lasta üksinda koju,» ütles Sööt.

«Peaministribüroo on ka siinsamas, meist korrus kõrgemal, kuid peaminister ei viibi hetkel Stockholmis,» lisas ta. «Praegu kuuleme me helikoptereid tiirutamas.»

«Väga õudne ja ootamatu,» ütles EASi Stockholmi välisesindaja Christa Torm, kes alles eile käis rünnakupiirkonnas lõunat söömas. Ka EASi kontor asub sündmuspaigast vaid paarisaja meetri kaugusel.

Kella 17 ajal viibis ta veel kolleegidega kontoris, kuid õige pea saavad nad sealt lahkuda. «Politsei ütleb praegu inimestele, et kesklinnast tuleks välja liikuda. Mu korter asub küll siinsamas lähedal, aga õnneks saan kaugemal elava tuttava juurde minna,» rääkis ta.

Viimaste uudiste järgi toimus tema sõnul kesklinna piirkonnas ka tulistamine.

«Kõige enam loodame, et ei tule järelrünnakuid, et ründaja saadakse kätte ja võetakse kinni. Aga ebameeldiv muidugi, et hetkel ei tea veel midagi,» lisas Torm, et hoiab end uudistega pidevalt kursis.

Kõigepealt kuulis ta pärastlõunal politseisireene ja kohe kirjutas talle ka ajalehes töötav sõbranna, kes juhtunust teatas. Seejärel hakkasid kõik ärevalt uudiseid jälgima.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles