Tartu vallavanem ehitistest: midagi pole käest lastud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil eramud Vahi külas.
Pildil eramud Vahi külas. Foto: Ove Maidla

Tartu vallavanem Aivar Soop polnud mingil juhul nõus riigikontrolli auditis välja toodud järeldusega, et omavalitsustel on kontroll hoonete ehitamise üle käest lastud.

Põhjuseks, miks mitmetel uutel majadel või juurdeehitustel pole ehituslube, pidas ta inimeste teadmatust: «Tõenäoliselt inimesed ei ole teadlikud olnud, kuidas see ehitus käib, sest me oleme ikkagi noor riik, inimesed ei ole kõikide seadustega kursis ja on hakanud ise pahaaimamatult ehitusega pihta ning alles hiljem on see tulnud. Ma arvan, et see ei ole üldse pahatahtlik. Olen isegi näinud, et inimene ütleb, et ei ole selle pealegi tulnud, et dokumente vaja. Aga ma arvan, et täna selliseid probleeme enam pole. See on juba eilne probleem,» sõnas Soop.

Samas tõdes ta, et Tartu vallas on praegugi mõningaid hooneid, mille seaduslikkusega on probleeme. «Aga et täna veel keegi nii ehitama hakkab, seda enam ei ole,» oli ta optimistlik.

«Eks see ole samamoodi, et kõik teavad, et kiirust ei tohi ületada, aga ikka ületatakse. Sama küsimus on ehitusega.»

Soop ei näinud vajadust selle vastu võitlemiseks. «Me ei pea selle vastu kohe barrikaadidele minema. See ei ole võitlus – me peame inimestega läbi rääkima ja leidma lahenduse, me kõik oleme inimesed ja võime eksida,» sõnas Soop.

Riigikontrolli arvamusega, et valdade passiivsus ehitiste seaduslikkuse kontrollimises tekitab inimestes tunde, et nii ongi lihtsam ehitada, ei nõustunud Soop mingil juhul. «See ei ole õige. Seda, et teadlikult keegi valesti ehitama hakkab, ma küll ei usu.»

Samuti ei pidanud Tartu vallavanem vajalikuks suuremate trahvide või rangemate sanktsioonide kehtestamist seadusrikkujate jaoks, sest inimesed leiavad tema sõnul alati lahendused omavahelise suhtlusega .

Riigikontroll tõdes täna avalikustatud auditis, et Tartu ja Tallinna auditeeritud lähivaldades ei suuda omavalitsused ebaseaduslikku ehitustegevust piisavalt tuvastada ega tõkestada. Ehitusloata maju tuvastati kõigis auditeeritud omavalitsustes, näiteks Tartu vallas oli neid 8 (neist 7 Vahi külas). Seejuures ei olnud Tartu vald aastatel 2008-2009 teinud ühtegi ehituslikku ettekirjutust ega menetlenud ühtegi ehitusalast väärtegu.

Riigikontrolli hinnangul ei kasutanud enamik omavalitsusi kõiki oma võimalusi ebaseadusliku ehitustegevuse tõkestamiseks rikkujaid korrale kutsudes. «Kui omavalitsus vaatab ebaseaduslikku ehitustegevust sekkumata pealt ega tee ettekirjutusi, tekitab see olukorra, kus inimestel ongi mõnel juhul mugavam alustada ehitust ilma ehitusloata, lootes ehitise hilisemale seadustamisele,» leidis riigikontroll. Eriti taunis riigikontroll nende omavalitsuste käitumist, kes ei võtnud ebaseaduslike ehituste suhtes sisuliselt mitte midagi ette ka pärast seda, kui oli riigikontrollilt nende kohta teavet saanud.

Riigikontrolli hinnangul oli konkurents uute maksumaksjate pärast kohalike omavalitsuste seas prioriteet ehitusjärelevalve korraldamise ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles