Inimesed on teatanud juba ligi tuhandest kohast, kus autod liiga kiiresti sõidavad (8)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiruse mõõtmine.
Kiiruse mõõtmine. Foto: Mihkel Maripuu

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) liiklustalgute kaardirakendusse on viie päeva jooksul märgitud ligi tuhat kohta, kus piirkiirusi ületavad juhid piirkonna elanike hinnangul ohtu kujutavad.

Kõige rohkem ettepanekuid on tehtud Harjumaal, sealhulgas Tallinnas, ja Tartumaal, ent näiteks Hiiumaalt ei ole tulnud ühtegi soovitust. 

PPA avas 5. aprillil liiklustalgute kaardirakenduse, kuhu inimesed saavad kuni 11. aprilli südaööni märkida kohti, kus ohtu põhjustavad kiiruseületajad. Just nende ettepanekute alusel jälgivad politseinikud järgmisel kolmapäeval, 19. aprillil kõikjal Eestis kiirusepiirangust kinni pidamist. 

Kuna kiiruseületamiste arv on aasta-aastalt linnades kasvanud, keskenduvad ka tänavused talgud raske jalaga juhtidele.

«Ma ei tea, kust see tuleb, kuid juhid ei tunne autodes kiiruse ohtu. Usutakse, et lubatust veidike kiiremini sõites ei juhtu midagi, kuid see kümme või kakskümmend kilomeetrit tunnis suurem kiirus saabki saatuslikuks, kui jalakäija ootamatult teele astub või on vaja järsku manööver sooritada,» rääkis PPA juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo, et liikluses jääb paljuski puudu vastutustundest.

Politseikapteni arvates on teiseks probleemiks üleolev suhtumine enda turvalisusesse. «Inimesed usuvad, et nendega ei juhtu midagi eluohtlikku, sest nad ei taju kiiruse võimet tappa,» nentis Loigo, kelle sõnul levib mõtteviis, et mu naaber, kolleeg või keegi täiesti võõras kihutab ja põhjustab õnnetusi. «Tegelikult juhtub suur osa raskete tagajärgede õnnetusi vaid korra ning liikleja varasem taust ei mängi mingit rolli. Saatuslikuks saabki just see üks hetk ja see, kuidas siis käituti,» lisas ta.

19. aprillil toimuvad liiklustalgud on üleeuroopalised ning Euroopa liikluspolitseinikke võrgustiku Tispoli ühine ettevõtmine. Eestis saab ettepanekuid teha siiski vaid kohalike liiklusmurede kohta. Oma probleemkoha saab sisestada veebis siin leheküljel ja ettepaneku sisestamiseks tuleb Facebooki kaudu sisse logida.

Mullu märkisid inimesed üles 1200 kohta, kus kiiruseületamise muret valmistab. 2014. aastal laekus PPA-le ligi 3000 ettepanekut, neist üle 800 puudutasid sõidukiirust.

Loe lisaks: Liiklustalgute suur kokkuvõte: 263 rikkumist ja rõõmustavad liiklejad

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles