IRLi fraktsiooni liige rääkis Mihkelsoni parteist väljaviskamisest (36)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Sander Ilvest

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni üks liige tõstatas täna küsimuse, kas arvata Marko Mihkelson erakonnast välja, juhul kui ta erakonnas toimuva kritiseerimist jätkab, fraktsiooni esimehe Priit Sibula sõnul oli selle avalduse mõte pigem ühtsuse otsimine.

«Inimene, kes selle avalduse tegi, leidis, et pärast pingelist volikogu ei peaks selliseid skeptilisi avaldusi tegema ja peaks koos edasi minema. Fraktsioonis lihtsalt kõlas selline lause ja tegelikult ei ole kellelgi mingit tahet hakata kedagi välja viskama,» ütles Sibul Postimehele.

Tema sõnul valitseb fraktsioonis arusaam, et praegu ei peaks erakonna kohta kriitilisi avaldusi tegema pigem tuleks üritada koos mõistlikult edasi minna.

«Marko küll oli mõnevõrra kriitiline oma avalduses, aga keegi ei leia, et tema väljaarvamine oleks mingi lahendus. See ei olnud ka väljaütlemise mõte. Loodetavasti me saame kujunenud olukorda rahulikult erakonna sees arutada, siis on meil võimalus jõuda mingi tulemuseni,» lausus Sibul.

Marko Mihkelson ise fraktsiooni koosolekul ei osalenud ja tema erakonnast väljaarvamise mõte käidi välja, kui ka erakonna esimees Margus Tsahkna oli koosolekult lahkunud.

IRLi esimees Margus Tsahkna teatas pärast laupäeval toimunud erakonna volikogu istungit, et tema uuesti esimehe kohale tagasi ei kandideeri. Sibula sõnul on erakonna sees võimalikest uutest kandidaatidest räägitud ja loodetavasti saab lähipäevil juba konkreetsetest isikutest räägitud.

Võimaliku esimehe kandidaadina on kõlanud Helir-Valdor Seedri nimi. Sibula hinnangul on Seeder kindlasti tõsiseltvõetav kandidaat sellele kohale, kui ta otsustab kandideerida. «Ta on kandnud IRLi volikogu esimehe rolli ja ta on kindlasti inimene, kellel on väga selged poliitilised ideoloogilised seisukohad.

«Tema juhtimisel erakonna kuvand kindlasti muutuks ja valijatel oleks siis kindlasti võimalik ennast samastada meie ideede ja seisukohtadega. Aga meie erakonnas on kindlasti veel liidripotentsiaaliga poliitikuid, kes omavad selgeid ideid ja arusaamu ja kes võiks juhirolli üle võtta,» lausus Sibul.

Sibul: toetuse tõstmiseks peame oma seisukohti selgemalt väljendama

Sibula hinnangul on erakonna toetuse kasvatamiseks vaja ennast selgesõnaliselt defineerida poliitilisel maastikul ja oma sõnumit selgelt levitada. «Ega siin mingit imet polegi tarvis või mingit sinilindu taga otsida. Me peame olema need, kes me oleme ja seda senisest selgemalt välja ütlema. Meil on pikk ja positiivne ajalugu ning need ideed ei ole muutunud, mille eest me seisnud oleme. Meie ideed ei vaja mitte ümber sõnastamist, vaid kaasaegsemasse keelde panemist. Kui me leiame juhi, kes suudab seda sõnumit kanda, siis ma arvan, et reitingu tõstmiseks polegi muud retsepti tarvis,» ütles Sibul.

Politoloogid leiavad, et IRL on paljud oma valijad kaotanud Konservatiivsele Rahvaerakonnale ja Vabaerakonnale, kuna kõigi kolme erakonna maailmavaade on üldjoontes sarnane. Sibula hinnangul on täiesti reaalne saada teisi erakondi toetama asunud valijad jälle IRLi toetajate hulka tagasi.

«See kõik sõltub sellest, kes on erakonna liider milline saab partei kurss olema. Ma arvan, et IRLis, nagu kõigis teistes erakondades, on erinevaid rühmitusi.  Välja paistavad isiksuste vahelised lahkhelid ja tülid, mitte ideoloogilised erimeelsused. IRLi tulevik sõltub hästi palju sellest, milline fookuse võetakse pärast suurkogu ning milliseid valijaid me kõnetame,» rääkis Sibul.

ERRi uudisteportaali andmetel arutas IRLi fraktsioon täna veel, et eestseisus ja fraktsioon peaksid korraldama ühise koosoleku ja arutama, kuidas edasi tegutseda. Ühtlasi tunnevad erakonna liikmed muret selle pärast, et avalikkusele paistab IRL olevat juhtimiskriisis, seetõttu kaalutakse oma ühtsuse näitamiseks avalduse tegemist.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles