EKEI juht Savisaare ekspertiisi valmimisest: alla nelja kuu lubada ei julge (3)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi direktor Üllar Lanno Tervise tänaval asuvas EKEI peahoones.
Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi direktor Üllar Lanno Tervise tänaval asuvas EKEI peahoones. Foto: Erik Prozes / Postimees

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi (EKEI) direktor Üllar Lanno ütles, et Harju maakohtu täna Edgar Savisaarele määratud kohtuarstlik komisjoniekspertiis ei valmi ilmselt varem kui nelja kuu pärast, tavaliselt võtavad seesugused terviseekspertiisid aega kuni kaheksa kuud.

Eksperdid peavad Harju maakohtu määrusega vastama küsimustele, kas Savisaar on parandamatult raskesti haigestunud ja kas ta on sel juhul võimeline osalema kriminaalmenetluses ja kandma karistust, teatas täna kohtu pressiesindaja.

Üllar Lanno selgitas, et kui kohus teeb otsuse määrata terviseekspertiis, siis kohtujurist koostab ekspertiisimääruse, mis saadetakse EKEI majja. Ekspertiisimääruses on kirjas küsimused, millele eksperdid peavad vastama.

Lähtuvalt kohtu esitatud küsimustest kutsutakse kokku komisjon, kes nendele küsimustele vastata oskab. «Kui need küsimused ületavad EKEIs töötavate kohtuarstide teadmisi ja oskusi ning eeldavad mingi erispetsialisti kaasamist, siis minnakse vastavasse raviasutusse või pöördutakse selle tervisevaldkonna seltsi poole ja palutakse neil nimetada enda poolt vastava eriala ekspert. Selle alusel moodustatakse ametlik komisjon,» rääkis Lanno.

Edgar Savisaarele tehtava terviseekspertiisi määrus ei olnud Harju maakohtust täna veel EKEI majja jõudnud. «Mina veel ei tea, millised küsimused seal kirjas on. Seega ma ei oska ka öelda, millised eksperdid ja kui palju seal midagi tegema peavad,» lausus EKEI juht.

Kohtuarstliku ekspertiisi komisjonis on tavaliselt kaks kuni neli inimest. Väga tihti, Lanno sõnul rohkem kui 90 protsendil juhtudest kaasatakse komisjoni ka eksperte väljastpoolt.

EKEI direktor rõhutas, et ekspertiisiasutus teeb kõik endast oleneva, et Edgar Savisaare ekspertiis võimalikult kiiresti valmiks, kuid alla nelja kuu selle valmimiseks lubada ei julge.

«On arusaadav, et asjal on väga suur avalik huvi ja tähelepanu, aga me teeme aastas 2600 kohtuarstlikku ekspertiisi ja uuringut, nii et see on antud hetkel üks nende hulgast ja see ei toimu kindlasti päevadega,» rääkis Lanno ja lisas, et seesugused suured ja keerukad ekspertiisid sõltuvad ka sellest, kas kaasatav ekspert saab kohe tööd alustada.

«Tavapäraselt valmivad sellised ekspertiisid nelja kuni kaheksa kuu vahelises aknas. Kuna ma antud hetkel ei oska öelda, mis on selle ekspertiisi ülesanne, mis määrusest selgub ja mille põhjal saab aja täpsemalt paika panna, siis ma ei julgeks lubada alla nelja kuu,» ütles Lanno ja jätkas: «See ei ole kindlasti ekspertiis, mida saab teha nüüd ja kohe, vaid see eeldab süvenemist ja professionaalid peavad saama teha oma tööd.»

Riigiprokuratuur on esitanud Edgar Savisaarele süüdistuse korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises. Samas kriminaalasjas on süüdistus esitatud ka Alexander Kofkinile, Vello Kunmanile, Villu Reiljanile, Hillar Tederile, Kalev Kallole, Aivar Tuulbergile, Priit Kutserile ja MTÜ-le Eesti Keskerakond.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles