Eesti saadab seoses inimröövidega Liibanoni oma diplomaadi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Pm

Välisminister Urmas Paeti kinnitusel sõidab täna Brüsselist Liibanoni Eesti diplomaat, kes saab ministeeriumi otseseks kontaktisikuks kohapeal.

Kuna viisatoimingud on alles pooleli, ei soovinud Paet diplomaadi nime veel avalikustada. Eestil on Liibanonis küll aukonsul, kuid saatkonda ei ole ning Paeti sõnul on oluline, et kohapeal oleks kontaktisik, kes vahendaks infot ja suhtleks erinevate ametkondadega.

Ministri sõnul saab praegu ametlikult kinnitada vaid seda, et seitse Eesti kodanikku on Liibanonis röövitud, kuid pole veel selge, kas tegu oli pantvangi võtmisega. Paeti kinnitusel puuduvad andmed, kes olid eestlaste röövijad või millised olid nende motiivid, kuna mingeid teateid pole röövijailt saabunud.

«Ühtegi ametlikku kinnitust selle teo põhjuste või motiivide kohta praeguseks hetkeks ei ole,» rõhutas välisminister.

Ministri on röövitud inimeste nimed neile teada. Röövitute näol on tegemist seitsme eesti mehega, kes viibisid Liibanonis turistidena jalgrattamatkal. Esialgseil andmeil sattusid nad eile kella 15.30 paiku Beirutist 53 kilomeetri kaugusel Bekaa oru idaosas röövlite kätte.

ERRi andmeil oli üks Liibanonis röövitud eestlastest Geenivaramu ühe peaideoloogi Andres Metspalu poeg Martin Metspalu. Täna kell 14.05 on ETV eetris ka «Aktuaalse kaamera» erisaade eestlaste pantvangi võtmisest Liibanonis.

Paeti sõnul ei olnud jalgrattagrupp oma reisi eelnevalt välisministeeriumis registreerinud, kuigi riigi suhtes on kehtestatud reisihoiatus ehk teisisõnu ei ole Liibanoni minek soovitatav.

Ministri sõnul alustas eile õhtul välisministri juhtimisel tööd kriisikomisjon, kuhu kuuluvad välis- ja siseministeeriumi allasutuste töötajad. «Eesmärk on võimalikult kiiresti ja postiivselt sellele loole saada lahendus, et need inimesed pääseksid võimalikult kiiresti koju,» ütles Paet pressikonverentsil.

Tema kinnitusel oli ministeerium öö jooksul korduvalt ühenduses nii Liibanoni ametivõimudega kui ka Euroopa Liidu ja NATO kolleegidega. Samuti on nad kontaktis olnud röövitud meeste lähedastega.

Ministri sõnul on Liibanoni piirkond, kus eestlased rööviti, üsna rahutu, kuna seal paikneb mitmeid palestiinlaste põgenikelaagreid ning piirkonnas võimutsevad erinevad rühmitused.

Paet tõdes, et välisministeeriumi jaoks on tegu keerulise olukorraga, kuna avalikkuse huvi on suur, kuid kõike juhtunuga seonduvat pole võimalik avalikustada.

Mitmed uudisteagentuurid teatasid eile, et Bekaa orus jalgratastel liikunud turistid kamandati relva ähvardusel kaubikutesse ja sõidutati teadmata suunas minema. Pärast seda pole röövlitest ega röövitutest midagi kuulda olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles