Kaia Iva teatas IRLi juhiks kandideerimisest (2)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna ja Kaia Iva.
Margus Tsahkna ja Kaia Iva. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimees, sotsiaalkaitseminister Kaia Iva teatas täna õhtul erakonna eestseisuse ja fraktsiooni ühisel nõupidamisel, et kandideerib erakonna esimeheks.

Riigikokku kuuluv Viktoria Ladõnskaja ütles Postimehele, et Iva kinnitas tänasel koosolekul, et kandideerib erakonna uueks juhiks. «Mina hoian talle pöialt ja minu jaoks on see väga rõõmustav uudis,» ütles ta.

Iva kinnitas oma kandideerimist «Aktuaalse kaamera» otsestuudios, kus ütles, et erakonna näo ja tuleviku määravad erakonna teod. Tema sõnul on erakond võtnud oma ülesandeks seista Eesti kaitsevõime tugevdamise ja perede heaolu eest ning kui räägitakse sisust, siis on erakond ühtne. «Need samad tegelikud teod on need, mille ümber saame koonduda. Siis on ühtsus ka lihtsam tulema,» ütles ta.

Iva kandideerimisele on toetust avaldanud IRLi naiskogu, mille juhi Ulla Preedeni sõnul vajab erakond esimeest, kes ennekõike ühendab ja loob erakonnas kindlust, kuid samal ajal omab ka selget visiooni ja teotahet. «IRL naiskogu IREN kindlasti toetab Kaia Iva, kui ta otsustab esimeheks kandideerida. Kaia tasakaalukus, tema võime luua ühtsust ja liita, pakkuda välja kompromisse, on see, mida erakond praegu vajab, niisamuti tulevikus, meie ümber kiiresti muutuvas maailmas,» ütles Preeden Postimehele.

Keerulistel aegadel on tema sõnul vaja tugevat ja kogemustega ning koostööle orienteeritud juhti. «Kaia on olnud haridusasutuse juht, matemaatikaõpetaja ja loomulikult pikaajalise kogemusega poliitik, erakond vajab teda,» lisas Preeden.

Samuti näeks Iva erakonna uue juhina Ladõnskaja, kes enda sõnul ootab juhikandidaatidelt visiooni ja seisukohti, kuidas peaks nii Eestis kui ka erakonnas tulevikku kujundama. «Mina olen oma eelistuse välja öelnud – Kaia Iva. Temas on riigimehelikkust rohkem kui enamikus tänastes poliitikutes,» ütles ta.

Ladõnskaja sõnul on Ival mitmekülgne juhtimiskogemus, mida IRL organisatsioonina hädasti vajab. «Muu hulgas on tema suureks plussiks ka see, et tal on kuvand, millega ta eristub selgelt teiste erakondade noortest ja keskealistest meestest,» lausus ta.

Iva on lõpetanud Tallinna Pedagoogilise Instituudi matemaatika- ja füüsikaõpetajana. Ta on töötanud Türil õpetaja ja õppealajuhatajana, kuid olnud ka Nordika Kindlustuse Järvamaa esinduse juhataja ja Järva Teataja Kirjastuse reklaamiosakonna juht.

Aastatel 2002–2005 oli Iva Türi linnapea ja 2005–2007 Türi vallavolikogu liige. Seejärel töötas ta müügiosakonna juhatajana Mäo Klaasi ASis. Aastatel 2007–2015 kuulus Iva riigikokku. Pärast 2015. aasta riigikogu valimisi asus ta tööle Türi lasteaia direktorina ning kuulus taas ka Türi vallavolikokku. Mullu novembri lõpus sai temast sotsiaalkaitseminister.

Kaks aastat IRLi juhtinud Margus Tsahkna, kelle ettepanekuid erakonna volikogu nädalavahetusel ei toetanud, on kinnitanud, et uuesti ta erakonna esimeheks ei kandideeri. Samuti on kandideerimisest loobunud varem võimalikuks uue juhi kandidaadiks pakutud Marko Mihkelson.

Samas pole IRLi esimeheks kandideerimist välistanud erakonna volikogu esimees, riigikokku kuuluv Helir-Valdor Seeder. Seeder ütles laupäeval, et lähinädalad peavad näitama, kas talle tehakse kandideerimiseks ettepanek. «Kui toetus on nii väike, et ma ise enda kandidatuuri üles sean, siis ei ole mul lootust ka osutuda valituks, aga kui seda tehakse erakonna liikmete poolt ja erinevate erakonna ühenduste poolt, siis ma tõsiselt seda kaalun,» ütles ta pärast volikogu koosolekut ajakirjanikele.

IRLi suurkogu valib erakonnale uue esimehe, aseesimehed, eestseisuse ja teised juhtorganid 13. mail.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles