Foto: Assadit on lisaks Toomile külastanud pronksööde korraldaja (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatlejadelegatsiooniks nimetavas grupis kohtus Süüria diktaator Bashar al-Assadiga teiste seas Eesti
avalikkuselegi tuntud Johan Bäckman ja Mark Sirõk.
Vaatlejadelegatsiooniks nimetavas grupis kohtus Süüria diktaator Bashar al-Assadiga teiste seas Eesti avalikkuselegi tuntud Johan Bäckman ja Mark Sirõk. Foto: kapo aastaraamat/Facebook

Kapo kirjutab täna avaldatud aastaraamatus, et Süüria diktaator Bashar al-Assadiga on kohtunud Eesti avalikkusele tuntud pronksööde korraldaja Mark Sirõk ja Kremli-meelne ühiskonnategelane Johan Bäckman. Seni oli Assadiga teadaolevalt kohtunud vaid eurosaadik Yana Toom.

«Venemaa on järjepidevalt Süüriasse toimetanud oma huvide eest seisvaid inimesi. Ennast vaatlejadelegatsiooniks nimetavas grupis teiste hulgas on Eesti avalikkuselegi tuntud Johan Bäckman ja Mark Sirõk,» seisab kapo aastaraamatus avaldatud foto allkirjas.

Kaitsepolitsei peadirektori Arnold Sinisalu sõnul oli kapo eesmärk nädata selle pildi avaldamisega, kes Süüria diktaatoril külas käivad.

«Me lihtsalt anname veelkord teada, mis Süürias toimub ja kes käivad külas Süüria diktaatoril, kes oma rahvast kemikaalide ja keemiarelvaga hävitab. Seni on räägitud vaid mõnest inimesest, me tõime välja ka need inimesed, kes on varasematel aastatel Eesti põhiseadust ja avalikku korda kas otse või kaudselt rünnanud, » ütles Sinisalu Postimehele.

Küsimusele, kas selle pildi ja europarlamendi keskerakondlaset saadiku Yana Toomi Süüria visiitide vahel saab paralleeli tõmmata, ütles kapo juht, et tal pole selle kohta rohkem midagi öelda. «Selle paralleeli tõmbasite teie. Yana Toomi kohtumistest Süürias on piisavalt palju räägitud ja ma ei pea siin midagi vajalikuks lisada,» ütles ta.

1989. aastal Tallinnas sündinud Mark Sirõk oli kohtu all ühena 2007. aasta pronksöö korraldajatest. Samal aastal sai ta ka Venemaa noorteliikumise Naši Eesti haru komissariks.

Harju maakohtus toimus 2008. aastal aprillirahutuste organiseerimises süüdistatavate kohtuprotsess.
Harju maakohtus toimus 2008. aastal aprillirahutuste organiseerimises süüdistatavate kohtuprotsess. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kohtuprotsess algas istung pronksööde korraldamises süüdistatud Sirõki, Maksim Reva, Dmitri Klenski ja Dmitri Linteri üle järgmise aasta jaanuaris Harju maakohtus. Kohtuskäik lõppes kõigi nelja jaoks õigeksmõistmisega, kui riigikohus keeldus 2009. aasta juulis riigiprokuratuuri edasikaebust menetlusse võtmast.

Erkki Johan Bäckman on soome ühiskonnateadlane, kriminoloog ja publitsist. Bäckman on kirjutanud Eesti poliitikat kritiseeriva raamatu «Pronssisoturi: Viron patsaskiistan tausta ja sisältö» («Pronkssõdur: selle taust ja olemus»).

Bäckman on esinenud avalikult Eesti-vaenulike üleskutsetega, süüdistanud küüditamise hukkamõistjaid ajaloo võltsimises ning õigustanud varjamatult nõukogude repressioone.

Bäckman on teinud koostööd rühmitustega Naši ja Öine vahtkond. Bäckman kuulub Petri Krohni, Leena Hietaneni jt kõrval Eesti-vastasesse rühmitusse Soome Antifašistlik Komitee, mida on nimetatud neostalinistlikuks ja mis levitab ideid, nagu oleks Eesti «fašistlik apartheidirežiim».

2009. aasta aprillis peeti Bäckman kinni Tallinna sadamas ja saadeti riigist välja, sest tema suhtes oli väljastatud Eestisse sissesõidu keeld, mille oli kehtestanud käskkirjadega siseminister Jüri Pihl.

Eesti europarlamendi saadik, Keskerakonna juhatuse liige Yana Toom on Süürias käinud kokku kolm korda. Viimati käis Toom Süürias kuu aega tagasi. Enne seda käis Toom Süürias detsembri lõpus, kui ta kohtus ka president al-Assadiga. Toom käis ka mullu suvel Süürias ja kohtus toona samuti al-Assadiga. Osaliselt maksis visiidi kinni Süüria valitsus.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles