Vene kodanik üritas Eestis tegutseva panga kaudu kanda Donetskisse 10 000 dollarit (2)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Strelkov ja Arsen Pavlov. Pavlov hüüdnimega Motorola juhtis 2014. aasta aprillis alanud Donbassi sõjas valitsusvastast relvaüksust Sparta. Pavlov hukkus mullu oktoobris improviseeritud lõhkekeha plahvatuses ühes Donetski elamu liftis.
Igor Strelkov ja Arsen Pavlov. Pavlov hüüdnimega Motorola juhtis 2014. aasta aprillis alanud Donbassi sõjas valitsusvastast relvaüksust Sparta. Pavlov hukkus mullu oktoobris improviseeritud lõhkekeha plahvatuses ühes Donetski elamu liftis. Foto: Sazonchik Konstantin/ITAR-TASS/SCANPIX

Kaitsepolitsei avalikustas täna ilmunud aastaraamatus, et nende uuritavas kriminaalasjas on rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Venemaa kodanik Mihhail Zahharov, kes üritas Eestis tegutseva panga kaudu saata raha niinimetatud Donetski (DNR) rahvavabariigile.

Mihhail Zahharov on 2016. aasta lõpu seisuga Euroopa vahistamismääruse alusel tagaotsitav.

Zahharov püüdis Eestis tegutseva panga kaudu interneti vahendusel kanda oma kontolt 10 000 USA dollarit Venemaa Föderatsioonis tegutsevasse panka Gleb Leonidovitš Kornilovi kontole selgitusega «For Igor Ivanovitš Strelkov from Moscow State University scientists» ehk «Igor Ivanovitš Strelkovile Moskva Riikliku Ülikooli teadlastelt».

Makse peatati, kuna saajaks märgitud Igor Ivanovitš Strelkov on kantud Euroopa Liidu Nõukogu 28. aprilli 2014. aasta rakendusmäärusega isikute nimekirja, kelle suhtes tuleb kohaldada piiravaid meetmeid Ukraina territoriaalset terviklikkust, suveräänsust ja sõltumatust kahjustava või ohustava tegevusega seoses.

Igor Strelkov (vasakult teine) osalemas 2014. aasta juulis Arsen Pavlovi pulmas Donetskis. Pavlov hüüdnimega Motorola oli Vene kodanik, kes juhtis 2014. aasta aprillis alanud Donbassi sõjas valitsusvastast relvaüksust Sparta. Pavlov hukkus mullu oktoobris improviseeritud lõhkekeha plahvatuses ühes Donetski elamu liftis./ DMITRY LOVETSKY/AP/SCANPIX
Igor Strelkov (vasakult teine) osalemas 2014. aasta juulis Arsen Pavlovi pulmas Donetskis. Pavlov hüüdnimega Motorola oli Vene kodanik, kes juhtis 2014. aasta aprillis alanud Donbassi sõjas valitsusvastast relvaüksust Sparta. Pavlov hukkus mullu oktoobris improviseeritud lõhkekeha plahvatuses ühes Donetski elamu liftis./ DMITRY LOVETSKY/AP/SCANPIX Foto: DMITRY LOVETSKY/AP

Igor Strelkov on tuvastatud ühena Venemaa sõjaväeluure GRU töötajatest, kes oli kaasatud Slovjanskis terroriaktide toimepanemisse ja oli Krimmi isehakanud peaministri Sergei Aksionovi abi julgeolekuküsimustes.

2014. aasta aprillis ründasid Strelkovi juhitud ebaseaduslikud relvarühmitused Ida-Ukrainas Donetski oblastis Slovjkanski valitsusasutusi, hõivates muu hulgas ka miilitsajaoskonna. Kaitsepolitsei kahtlustab Zahharovit terroristliku ühenduse ning kuritegusid toime paneva isiku jaoks raha kogumises ja rahastamise katses.

Eestis tegutsevate pankade esindajad ütlesid, et ei saa avaldada, kas tehingut üritati nende internetipanga kaudu teha, viidates krediidiasutuse seadusele, mille järgi on ka panga kliendiks olemise fakt kaetud pangasaladusega.

«Pank hoiab tähtajatult saladuses kõiki isikuandmeid ja seaduses pangasaladusena käsitatavaid muid andmeid kliendi, temaga sõlmitud lepingute ja tema tehingute kohta. See tähendab, et me ei saa  kommenteerida seda, kas nimetatud isik üldse omas meil kontot või mitte, kuna ka kliendisuhte olemasolu on pangasaladus,» selgitas SEB panga kliendikommunikatsioonijuht Martin Kõrv.

LHV pangast kinnitati, et pank teostab maksete puhul sanktsioneeritud isikute tuvastamist ja peatab kõik seesugused maksed. Pankadel on Kõrva sõnul erinevad turvameetmed ja -süsteemid, et tagada tehingute vastavus kehtestatud reeglitele ja piirangutele. Süsteemid on tema kinnitusel mitmetasandilised, nii automaatsed kui ka inimfaktorit kaasavad. Nordea pangast öeldi, et nende kaudu kõnealust tehingut teostada ei üritatud.

«Peame endistviisi teadvustama Kremli toetatud terrorismist tulenevaid ohte Euroopa julgeolekule, muu hulgas Kremli algatatud konfliktist tulenevat võimalikku ebaseaduslike relvade ohtu Euroopa mustal turul,» seisab kapo aastaraamatus.

Kaitsepolitsei lisab, et Eesti Vabariigi resoluutne seisukoht on aidanud võidelda rahapesuga Ukrainas, millega rahastatakse seal tegutsevaid terroristlikke rühmitusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles