Uus etenduskunst rullub üle Tallinna

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegevuskunstifestivalil POT esineb ka Toshiki Okada trupp chelfitsch Jaapanist.
Tegevuskunstifestivalil POT esineb ka Toshiki Okada trupp chelfitsch Jaapanist. Foto: POT

Priit Raua ja Peeter Jalaka eestvedamisel sünnib Tallinnas teatrit, muusikat, tantsu, filme ja eelnimetatute kõikvõimalike kombinatsioonidega etendusi ühendav uus rahvusvaheline linnafestival POT.


Festival on kunstnikele, kel on oma nägemus maailmast, ja vaatajaile, kes julgevad seada kahtluse alla oma maailmanägemuse. «Eks seda festivali korraldatakse ikka Tallinna elanikest ja külalistest publikule. Inimestele, kel huvi kaasaegse etenduskunsti vastu,» täpsustab korraldaja Priit Raud.

Pole Baltoscandal

Esialgu Kultuurikatla festivalina plaanitud ja nüüd neljateistkümnes kultuurihällis peavarju leidva POTi toimumiseks on ühendanud jõud Baltoscandal, Kanuti Gildi Saal ja Von Krahli teater.

 «Sellise festivali idee on ju Tallinnas keerelnud aastaid, kuna suuremat etenduskunstide festivali Tallinnas pole,» põhjendab sündmust Kanuti Gildi Saali juht ja Rakvere teatrifestivali Baltoscndal eestvedaja Priit Raud, lisades, et seoses kultuuripealinnaga saigi see võimalikuks. Kui aga publik festivali hästi vastu võtab, siis võib POTi oodata ka tulevail aastail.

Raud lükkab ümber eksiarvamuse, et POT on lihtsalt kultuuripealinna kolinud Baltoscandali nimi. «Formaat on ikkagi teine. POTi puhul on tegu klassikalise suure linna etenduskunstide festivaliga, mis toimub nädalaid. Baltoscandal on ju tihe ja intensiivne formaat,» selgitab Raud.

Üheks POTi põnevamaks projektiks on kultuurikilomeetri lõppu püstitatav ehitussoojakutest koosnev miniteater, mis asub traditsioonilisest konventsionaalsest teatrivormist nii ruumiliselt kui sisuliselt eemal. MIM-projekti taga seisavad Maike Lond, Taavet Jansen, Kalle Tikas, Kristjan Jansen, Andrus Aaslaid, Andreas W ja Kristiina Kütt ja selle ideaaleesmärk on luua iseseisvalt energiat tootev teater.

Raud tõstab esile viimastel aastatel kärmelt teatrimaailmas tippu tõusnud jaapani dramaturgi-lavastaja Toshiki Okada ja tema trupi chelfitsch, kes Tallinnas esitab menulavastuse «Hot Pepper, Air Conditioner And The Farewell Speech», ning ungari filmi- ja teatrilavastaja Kornél Mundruczó lavastuse «Hard To Be A God», mille süžee on laenatud vendade Strugatskite romaanist «Raske on olla jumal». «Nende Tallinna saamine on õnnestumine. Muidugi soovitan ka eestimaiseid uusi lavastusi,» lausub Priit Raud.

Põhuteater kohe pärast

Programmist leiabki lisaks välismaistele nimedele Von Krahli, Cabaret Rhizome’i, Kanuti Gildi Saali, Tartu Uue Teatri jt uusimaid lavatöid. Üheks erilisemaks on kahtlemata festivalil esietenduv Mart Kolditsa «Ihade osakond» koostöös kunstiakadeemia stsenograafiatudengitega. Lavastust iseloomustatakse katsena pakkuda ruumilist kokkupõrget paradigmadest, kus kinokogemust paljastatakse häbitult šokkiva teatriväljenduse kaudu.

Peale uuslavastuste elustab Von Krahl aga 2006. aastal esietendunud «Võluflöödi» – algselt kogu trupile valminud lavastuse esitab Peeter Jalakas soolona! Festivaliks kolib Tallinna ka Rakvere teater, et kostitada pealinna publikut äsja esietendunud või esietenduvate lavastustega nagu «Saja-aastane maja», «Leenane’i kaunitar» ja kriitikute kiidetud «Toatüdrukutega».

Lisaks tänapäevasele teatrile ja tantsule mahuvad POTi tiiva alla filmiprogramm ja muusikaõhtud, sealhulgas prantsuse muusika öö, kus DJ-pulti astuvad näitlejad Gert Raudsep, Tarmo Tagamets, Uku Uusberg, Erni Kask jt.

Küsimusele, kas publikut jätkub festivalile, millele järgneb kohe NO99 Põhuteater, vastab Raud lühidalt: «Loodetavasti.»

Mis on POT?
•    Rahvusvaheline etenduskunstide festival
•    Tallinnas 20. aprillist 6. maini
•    Esinevad Kornel Mundruczo, chelfitsch ja Toshiki Okada, Edit Kaldor, Amund Sveen, Superamas, Anna Mendelssohn ja Giovanni Magnarelli, Eestist Von Krahli teater, Rakvere teater, Vene Teater, Tartu Uus Teater, Teet Kask, Krista Köster, Sandra Z, Emer Värk, Mart Kangro, Mart Koldits ja EKA, MIM jt
•    Täpsem kava: pot.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles