Liibanonis elav eestlane: jalgratturitega juhtunu on pigem erandlik olukord

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibanoni politseinikud pantvangi võetud Eesti kodanike jalgratastega.
Liibanoni politseinikud pantvangi võetud Eesti kodanike jalgratastega. Foto: SCANPIX

Möödunud suvel koos abikaasaga Liibanoni elama kolinud eestlanna Kristel Tilk Ahwash rääkis, et Liibanon ei ole tegelikult sugugi ohtlik elupaik ning Eesti jalgratturite pantvangi võtmine on pigem erandlik olukord.

«Igapäevaselt on tunduvalt suurem tõenaosus mõne hullu autojuhi ette jääda. Liibanon on tuntud oma hullumeelse liikluskultuuri poolest,» ütles Tilk Ahwash Postimees.ee´le.

Naine on enda sõnul varem ka ise läbi Bekaa oru sõitnud, kus pantvangijuhtum aset leidis. «Ei ütleks, et mingit ohtu oleks tundnud. Mõnes kohas tee peal oli sõjaväe kontrollpunkt, aga see on siin nii tavaline. Ka Beiruti kesklinnas on patrullid iga päev mitmes kohas väljas,» rääkis ta.

Tilk Ahwashi hinnangul ei ole Liibanon ohtlik riik, kuigi osasid piirkondi tuleks turistil ilma usaldusväärse saatjata siiski vältida, eelkogige Lõuna-Liibanoni. Palju oleneb tema sõnul ka sellest, kas tegemist kristlaste või moslemite elurajooniga.

«Ise elan Beirutist umbes 40 kilomeetri kaugusel nn Mägi-Liibanoni piirkonnas, kus elavad peamiselt kristlased ja tegemist on turvalise kohaga,» märkis ta. «Ebameeldivaid asju võib juhtuda igal pool. Samamoodi, nagu on halbu inimesi Eestis, on neid kindlasti ka Liibanonis. Reeglina on inimesed siin siiski sõbralikud ja abivalmid,» lisas ta.

Liibanoni on naise sõnul nimetatud ka Lähis-Ida Rivieraks ning näiteks Bahrein ja Katar, kus ta on samuti varem elanud, on Liibanoni kõrval tema arvates vägagi konservatiivsed. «Mõneski kohas on tunne, et viibid pigem mõnes Lõuna-Euroopa riigis kui Lähis-Idas. Minu jaoks on eluolu siin suht läänelik - alates riietusest ja meelelahutusest ning lõpetades igapäevase elukorraldusega.»

Küll aga tõdes Tilk Ahwash, et moslemite elurajoonides on tänavapilt siiski mõnevõrra teistsugune. «Näiteks naistel on pead kaetud. Aga tihti ma sellistesse kohtadesse ei satu, kristlasena pole lihtsalt sinna asja, v.a. juhul, kui tegemist mingi vaatamisväärsuse külastamisega.»

Liibanoni ametivõimude teatel pidas relvastatud jõuk kolmapäeva õhtul kella 17.30 ajal kohaliku aja järgi Liibanoni idaosas Zahle linna tööstuspiirkonnas Bekaa orus kinni seitse Eesti meest vanuses 25-40 aastat, kes viibisid Liibanonis jalgrattamatkal, ning sundis nad relvade ähvardusel ronima kaubikutesse. Pärast seda pole ei röövlitest ega röövitutest rohkem midagi kuulda olnud.

Osa riike, nende hulgas Eesti ja USA, on soovitanud Liibanoni reisimist vältida, teised on soovitanud võtta sinna minnes tarvitusele ettevaatusabinõud, näiteks vältida kõrvalteid ja kaugeid piirkondi ning seda eriti just Bekaa orus, mis on tuntud seadusetuse, narkokaubanduse ja klannitülide poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles