Pantvangi võetud eestlase vend: eile oli kõik veel hästi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lebanese Forces pildid Eesti ratturitest
Lebanese Forces pildid Eesti ratturitest Foto: www.lebanese-forces.com

Mait Metspalu oli Liibanoni jalgrattamatkale sõitnud venna Martiniga telefoni teel viimati ühenduses eile hommikul ning siis oli reisiseltskonnal kõik veel hästi.

Metspalu sõnul kinnitas vend talle veel eile hommikul, et nad liiguvad läbi Bekaa oru Beiruti poole, reisiga ollakse rahul ning inimesed on sõbralikud ja toredad. «Ei olnud mingeid hirme ega kahtlusi. Vähemalt mina küll ei tea,» ütles Metspalu «Aktuaalsele kaamerale».

Reisi tagamaadest rääkides ütles ta, et ettevalmistused selleks algasid juba pool aastat tagasi, kui olukord riigis oli veel rahulik. Metspalu sõnul pidasid mehed aru ja võttes arvesse Liibanonis käinud inimeste kommentaare ja seda, et riiki külastab ligi 3 miljonit turisti aastas, leidsid nad, et reis ei ole liiga ohtlik ning otsustasid minna. «Noored mehed, maailm huvitab,» nentis ta.

Mehe sõnul annab välisministeerium lähedastele olukorra kohta operatiivselt infot, kuid spekulatsioonidega nad ei tegele.

Mait ja Martin Metspalu on tuntud Eesti teadlase, Geenivaramu ühe peaideoloogi Andres Metspalu pojad.

Juba paarkümmend aastat Liibanonis elanud eestlanna Gina Hanna sõnul liikusid matkajad Süüriast tagasi Liibanoni sõites kõrvalteel, mis ei ole kindlasti kõige sobivam valik.

Hanna kuulis eestlaste röövimisest kohalikust meediast ja Eesti esindusest, mida juhib kohalik ettevõtja, aukonsul Sami Kamouh. Esindusest räägiti naisele, et jalgratturid viibisid Liibanonis ja sõitsid vahepeal Süüriasse, kuid eile sealt naastes valisid nad kõrvalise tee. «Ilmselt sellepärast, et kas neid jälitati või miks see nii juhtus, ma ei oska öelda,» arutles Hanna.

Selle tee peal võetigi turistid pantvangi. «Veel öeldi nii palju, et jalgrattad ja mõned mobiiltelefonid ja kaardid on sinna maha jäetud ning seitse inimest on ära viidud. Täna hommikul raadiost ja telekast ka räägiti, et neid otsitakse, kuid ei ole veel leitud,» lisas Hanna.

Relvastatud jõuk pidas eile õhtul Liibanoni idaosas Zahle linna tööstuspiirkonnas Bekaa orus kella 17.30 ajal kohaliku aja järgi kinni seitse Eesti meest vanuses 25-40 aastat, kes viibisid Liibanonis jalgrattamatkal.

Ametnike sõnul sundis röövlijõuk relvade ähvardusel eestlasi ronima kaubikutesse ning seejärel võeti suund Bekaa oru idaosas asuva Kfar Zabadi suunas.

Portaal www.lebanese-forces.com avaldas röövimisest pika loo ning artikli juures on pildid Eesti ratturitest. Kuidas pildid portaali jõudsid, on teadmata.

Osa riike, nende hulgas Eesti ja USA, on soovitanud Liibanoni reisimist vältida, teised on soovitanud võtta sinna minnes tarvitusele ettevaatusabinõud, näiteks vältida kõrvalteid ja kaugeid piirkondi ning seda eriti just Bekaa orus, mis on tuntud seadusetuse, narkokaubanduse ja klannitülide poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles