Kohus otsustas: eesti-ameerika lesbipaar saab kohtuvaidluse lõpuni koos Eestis elada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-ameerika paar.
Eesti-ameerika paar. Foto: ERR/«Pealtnägija»

Tallinna ringkonnakohus otsustas, et lahku kolima sunnitud eesti-ameerika lesbipaar Sarah ja Kristiina Raud saavad kuni kohtuvaidluse lõpuni elada koos Eestis. 

Sarah ja Kristiina Raud sõlmisid 2015. aastal Ameerika Ühendriikides seadusliku abielu, paar soovis mulle alustada oma kooselu Eestis. Kuna välismaalasel on võimalik Eesti elamisluba saada eestlasega abielludes, taotles Sarah Raud seda mullu politsei- ja piirivalveametilt (PPA). Amet keeldus elamisloa väljastamisest, sest nende tõlgenduses ei näe välismaalaste seadus ette elamisloa andmist samasoolisele abikaasale. 

Kujunenud olukord tähendas paarile, et Sarah sai Eestis turistiviisaga viibida korraga üksnes kolm kuud, pärast mida oli tal keelatud riiki kolme kuu vältel siseneda. Eesti Inimõiguste Keskuse ja paljude annetajate toel pöördus paar mullu aasta lõpus kohtusse, soovides, et Sarah’l oleks võimalik püsivalt Eestis elada. 

Kohtuvaidlus on hetkel käimas ning on jõudnud ringkonnakohtusse. Algaval nädalal oleks taas täitunud kolm kuud viimasest Sarah Eestis viibimise algusest ning ta olnuks sunnitud taas Eestist lahkuma. Kuna pidev lahus elamine on paari jaoks väga kurnav, taotleti kohtult, et Sarah’l oleks võimalik Eestis vaidluse lõpuni viibida esialgse õiguskaitse raames. 

Tallinna ringkonnakohus otsustas märtsi teises pooles esialgse õiguskaitse taotluse rahuldada ning kohustas PPA-d väljastama kuni vaidluse lõpuni Sarah’le Eesti elamisloa. Kohus leidis, et tema Eestis elamise võimaldamine ei kahjusta ühtegi teist isikut ega põhjusta kellelegi kahju, samas kui hetkel valitsev õiguslik, rahaline ja emotsionaalne ebakindlus võivad põhjustada paarile ületamatuid raskusi. PPA väljastas seepeale aprilli alguses Sarah’le Eesti elamisloa, kuid otsustas ringkonnakohtu määruse siiski riigikohtus vaidlustada. 

«Meie jaoks on kõige olulisem, et saaksime koos Eestis elada. Teadmine, et meie kohtukäik võib aidata tulevikus ka teisi paare, lisab julgust meie lugu avalikult rääkida,» ütles Kristiina Raud. 

Praegust olukorda, kus Eesti kodanike samasoolistele elukaaslastele ei anta Eesti elamisluba, on pidanud põhiseaduse vastaseks ka riigikogu. Mullu kevadel toetas riigikogu suure häälteenamusega õiguskantsleri ettepanekut muuta välismaalaste seadust ning andis põhiseaduskomisjonile ülesande välja töötada seaduse muutmise eelnõu. Eelnõu 42 toetaja seas oli saadikuid kõikidest erakondadest peale EKRE. Vastu olid 19 saadikut: lisaks EKREle ka osa IRLi fraktsioonist ja kolm keskerakondlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles