Interaktiivne: märgi oma asukoht kaardil ja anna märku, et kannad Eestimaad oma südames (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EV100 avasündmusel matkatakse läbi omaaegne Eestimaa ja Liivimaa kubermangu piir. |
EV100 avasündmusel matkatakse läbi omaaegne Eestimaa ja Liivimaa kubermangu piir. | Foto: graafika: Alari Paluots

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva pidustused said täna avapaugu suurejoonelise matkaga endisel Eestimaa ja Liivimaa kubermangu piiril. Ühtlasi saavad soovijad märkida oma asukoha Eesti kaardil.

«Sada aastat tagasi eraldas Põhja- ja Lõuna-Eestit kubermangupiir, mille me täna üheskoos matkajatega sümboolselt kaardilt kustutame. Nii tähistame meie maa moodustumist, mis oli oluliseks tähiseks teel iseseisvuse poole,» rääkis EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu.  

Seiklussportlased ja hea ettevalmistusega matkajad seadsid täna sammud kunagisele kubermangupiirile, mis on üle 400 kilomeetri pikk ja kulgeb Peipsi rannalt Tõstamaani. Tänu matkajate kaasas kantavatele GPS-seadmetele on võimalik jälgida matkagruppide liikumist virtuaalsel kaardil, kus vastavalt matkajate edenemisele maastikul kustutatakse Põhja- ja Lõuna-Eestit eraldanud piirjoon. Virtuaalset kaarti saab jälgida ETV ekraanilt, EV100 kodulehelt ja EV100 äpis.

Loe lisaks: Otseblogi: matkajad kustutavad omaaegset kubermangupiiri

Endise kubermangupiiri lähedusse lähevad Eestimaad avastama veel üle 2500 rahvamatkaja, kelle sihtkohtadeks on üheksa omaaegse kubermangupiiri läheduses asuvat rahvamaja: Tõstamaa, Lõpe, Järvakandi, Lelle, Kurgja, Oisu, Päinurme, Sadala, Avinurme. Seal ootab neid ees soe supp ja kohalike poolt kokku pandud kultuuriprogramm. Silla suvise XII noorte laulu- ja tantsupeoga «Mina jään» loob laulu- ja tantsupeoliste muusikaline tervitus Kurgjal. Seejärel süüdatakse Kurgjal südametuledest noorte laulu- ja tantsupeo tuli.

Üle Eesti süttivad sajad tuled

Noortepeo korraldajad kutsuvad täna kõiki süütama oma kodupaigas lõkkeid, küünlaid või tõrvikuid, et olla osa XII noortepeo tule süütamisest ja tähistada Eesti Vabariigi juubelipidustuste algust.

Loe lisaks: Täna süttivad sajad XII noorte laulu- ja tantsupeo tuled

Ka need, kes matkal ei osale, on oodatud alla laadima EV100 rakendust, kus südamenuppu vajutades saab märku anda, et kannad Eestimaad oma südames. Kellel nutitelefoni ei ole, saab oma asukohast märku anda, helistades tasuta numbril 800 8100 või vajutades südame nuppu veebilehel ev100.telia.ee  

Eesti Televisiooni tänane saatepäev on pühendatud EV100-le ning ETV+ alustab oma EV100 eriprogrammiga kell 18.40.

Loe EV100 pidustustest lähemalt siit: Vabariigi sünnipäeva tähistamine algab Eestimaa kontuuri juubeliga

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles