Kender ei pääse Beebilõustale külla: vangla hinnangul on kirjanik julgeolekuoht (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kender ja Beebilõust kohtus.
Kaur Kender ja Beebilõust kohtus. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Skandaalne kirjanik Kaur Kender soovis märtsi alguses kohtuda Tallinna Vanglas räppar Beebilõustaga, mida talle aga ei võimaldatud. Põhjendustes vihjati Kenderi halvale mainele.

16. märtsil edastatud Tallinna Vangla otsuses keelduti vahistatu Andrus Elbingule lühiajalise kokkusaamise võimaldamisest Kenderiga, sest Tallinna Vanglal on alust kahelda kokkusaaja maines. Nimetatud otsuse peale esitas Kaur Kender kohe samal päeval ka vaide, kus märgib, et ei ole pelgalt Beebilõusta sõber vaid ka tema äripartner ning tegemist pole mitte ainult isikliku vaid ka loomingulise ja tööalase kohtumisega.

Täna laekus Tallinna Vangla poolt Kenderi esitatud vaidele vastus, kus peetakse põhjendatuks, et vanglateenistusel esineb alus kahtlemaks vaide esitanud Kaur Kenderi maines. Täpseid kahtluse põhjuseid pole aga võimalik avaldada, kuna see on kaitstud riigisaladusega ning selle avalikustamine pole lubatud.

Samas selgitatakse otsuses, et kahtlus isiku maines ja sellest tulenev julgeolekualane oht ületab vaide esitaja poolt välja toodud kokkusaamise eesmärkide olulisuse. «Pelgalt asjaolu, et lühiajaline kokkusaamine võib aidata säilitada kokkusaavate isikute vahelisi ärilisi suhteid, ei saa kaaluda üles ohtu vangla julgeolekule ega ole seetõttu piisavaks argumendiks, mille alusel oleks põhjendatud keelduv otsus ümber vaadata,» seisab vastuses Kenderi vaidele.

«Mingis mõttes on see hea uudis, et politseiriik on nii surmahirmul. Ma ei tea täpselt mida nad siis kartsid. Seda, et ma lähen kohale, hakkan beatboxima, Beebilõust räpib ja siis vangla kukub kokku või? Ma ei tea, ma ei saa aru,» kommenteeris Kender vangla vastust.

Tulenevalt seadusest on Kenderil õigus vaideotsus 30 päeva jooksul kaevata edasi halduskohtusse. Kirjaniku kinnitusel kavatseb ta selle tee kindlasti ka ette võtta.

«Kindlasti tuleb minna, jah. Väike lootus veel on, et kohtud suudavad sellele politseiriigile vastu seista. Midagi tuleb teha, mis siin muud on. Lõusta tahaks näha ja sellepärast tuleb pusida. Mul on tunne, et ainus tegelik riigisaladus on see, et selle riigiga on kõik. Seda siin varjatakse. Kui minu ja Beebilõusta kohtumine ähvardab vangla julgeolekut, siis kujutage ette, kui tuleks hoopis Kadõrov?,» kommenteeris kirjanik tekkinud olukorda.

Politsei pidas veebruari alguses Beebilõusta kinni pärast seda, kui mees oli külmrelvaga ähvardades proovinud röövida poodi. Kohus leidis märtsis, et Elbingu süü relvastatud poeröövis on tõendatud ja selle eest määras talle kolmeaastase vangistuse. Sellest kuus kuud tuleb mehel reaalselt vanglas veeta ning ülejäänud karistusaeg kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles