Keila otsib Jõksilt sundliitmise vastu abi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila otsib Jõksilt sundliitmise vastu abi.
Keila otsib Jõksilt sundliitmise vastu abi. Foto: Sander Ilvest

Keila linna ähvardab sundliitmine ümberkaudsete valdadega, mille vastu on linn valmis kohtusse minema, edastas teisipäeval ERR.

Keila linn on pöördunud vandeadvokaat Allar Jõksi poole, kes on kohtutee tulemuses optimistlik, sest leiab, et Keila linnale suure ühendvalla lisamisel puudub seaduslik alus.

Vabatahtliku liitumise ajal ei saanud omavahel liitumises kokkuleppele Padise vald, Vasalemma vald, Paldiski linn ja Keila Vald. Neile oli liitumine vajalik, sest neis kõigis on elanikke alla üksinda jätkamiseks nõutava kriteeriumi ehk alla 5000, vahendas ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

«Kehtiv haldusreformi seadus näeb ette sellise loogika, et kõigepealt liidetakse need vallad omavahel, kes ei ole vabatahtlikult ühendatud, mis ei vasta kriteeriumile ja kui sellest liitmisest jääb väheseks kriteeriumile vastamiseks, siis liidetakse mõni teine vald või linn, ka see, mis vastab kriteeriumile,» kommenteeris vandeadvokaat Allar Jõks.

Sundliitmisega saaks Padise, Vasalemma, Keila vald ja Paldiski linn kriteeriumi täis ehk nende rahvaarv oleks kokku ligi 13 000 elanikku.

«Antud juhul neli omavalitsusüksust oleksid kriteeriumile vastavad ka ilma Keila linnata, seetõttu seadus sellist liitmist ette ei näe ette,» lisas Jõks.

Keila inimesed kardavad muu hulgas lasteaia- ja koolikohtade ja ka linna investeerimisvõimekuse vähenemist. Seda tänu Paldiski linna märtsi lõpus tehtud otsusele võtta enam kui miljon eurot laenu. Kui Keila rahvas pole sundliitmisega nõus ja valitsus teeb ikkagi otsuse Keila ühendvalla külge liita, järgneb kohtutee. See aga tähendaks, suurt segadust enne oktoobris toimuvaid kohalikke valimisi.

«Enne valimisi peab olema piisavalt vara selge, milline on valimisringkond, kui palju mandaate ühes või teises valimisringkonnas on, kui suured on volikogud,» ütles Jõks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles