NATO küberkaitse keskus korraldab maailma suurima küberõppuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO küberkaitse kompetentsikeskus.
NATO küberkaitse kompetentsikeskus. Foto: Liis Treimann

Tallinnas tegutsev NATO küberkaitse keskus korraldab järgmisel nädalal koostöös teiste riikide ja tehnoloogiaettevõtetega maailma suurima rahvusvahelise küberkaitse õppuse.

Õppusest Locked Shields 2017, mis kestab 24.-28. aprillini, võtab osas umbes 800 inimest 25 riigist, teatas NATO küberkaitsekeskuse pressiesindaja kolmapäeval. Tänavuse õppuse suurus ning kasutatavate tehnoloogiate, võrkude ja seadmete hulk on märgatavalt kasvanud võrreldes varasemate aastatega.

Õppuse ülesanne on pakkuda treeninguvõimalusi riikide infovõrke igapäevaselt kaitsvatele IT-spetsialistidele.

Õppuse stsenaariumi kohaselt peab Sinine meeskond tagama väljamõeldud riigi sõjaväebaasi peamised teenused ja võrkude töö ajal, kui selle elektrivõrk, droonid, sõjalise juhtimise ja muud süsteemid satuvad rünnaku alla. Kavade kohaselt korraldatakse neile vähemalt 2500 rünnakut.

Ehkki õppuse peamine eesmärk on harjutada tehnilist toimetulekut, lisatakse seekordsele õppusele ka strateegiline komponent, et pakkuda treeninguvõimalust ka poliitika- ja õigusekspertidele.

NATO küberkaitsekeskus on õppusi Locked Shields korraldanud alates 2010. aastast.

2017. aasta õppusi aitavad korraldada Eesti, Soome ja Rootsi kaitsevägi, Briti relvajõud, USA Euroopa-väejuhatus ja Tallinna Tehnikaülikool. Ettevõtetest osalevad Siemens AG, Threod Systems, Cyber Test Systems, Clarified Security, Iptron, Bytelife, BHC Laboratory, openvpn.net, GuardTime ja muud.

2008. aastal asutatud NATO küberkaitse keskus on Tallinnas asuv NATO akrediteeringuga oivakeskus, mõttekoda ja väljaõppeasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles