Ettevõttele 260 000 euro suuruse kahju tekitanud juht sai kriminaalsüüdistuse

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Reuters / Scanpix

Tartu maakohtus arutati täna eelistungil kriminaalasja, milles 44-aastast Andres-Julius Endrekson-Hendriksmani süüdistatakse ärisaladuse õigustamatus avaldamises ja kasutamises, usalduse kuritarvitamises ning omastamises.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri esitatud süüdistuse järgi avaldas ja kasutas mees aastatel 2011–2015 ettevõtte juhatuse liikmena ilma ettevõtja loata talle tööülesannete täitmise käigus teatavaks saanud ärisaladusi.

Lisaks süüdistatakse endist juhatuse liiget selles, et kuritarvitades usaldust ja rikkudes ettevõtte varaliste huvide järgimise kohustust, sõlmis ta ettevõttele majanduslikult kahjulikke tehinguid, põhjustades läbi saamata tulu ettevõttele suure varalise kahju summas 260 000 eurot. Samuti süüdistatakse Endrekson-Hendriksmani selles, et pärast ettevõttega töösuhte lõpetamist jättis ta tagastamata neli ettevõttele kuuluvat mobiiltelefoni koguväärtusega 2500 eurot. Sellega pani süüdistatav toime omastamise.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Kairi Kaldoja sõnul tuleb ettevõtte juhatuse liikmena pöörata tähelepanu nii ettevõtte sisemistele regulatsioonidele kui otseselt seadusest tulenevatele kohustustele. «Antud juhul oli süüdistatavaga sõlmitud juhatuse liikme leping, mis kohustas teda muu hulgas käituma ettevõtte parimates huvides,» ütles Kaldoja ja lisas, et ehkki tavapäraselt jäävad lepingute rikkumised tsiviilvaidlusteks, siis sel korral kaasnes ka kriminaalmenetluse alustamine.

«Kuivõrd uurimise käigus kogutud andmete kohaselt tekkis lepingust tulenevate kohustuste rikkumisega ettevõttele suur varaline kahju, oli alust kriminaalmenetluse alustamiseks ja süüdistuse esitamiseks,» lisas prokurör.

Kohtus süüdimõistmise korral võib süüdistatavat oodata rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus.

Varem on Endrekson-Hendriksman kriminaalkorras karistamata. Kohtulik arutamine algab Tartu maakohtus 29. mail ja toimub üldmenetluses.

Kohtueelse uurimise viis läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ning uurimist juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles