Ratas ei näe IRLi tulevasel juhil palju võimalusi koalitsiooni agendat muuta (4)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Keskerakonna esimehe, peaminister Jüri Ratase sõnul lõpetas valitsus alles üleeile nelja aasta eelarvestrateegia arutelud, millega sisuliselt lepiti kokku ka järgmise aasta riigieelarve, mistõttu ei näe ta Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) mai keskel valitaval uuel juhil võimalust koalitsiooni plaanides kardinaalseid muudatusi teha.

Ratas ütles Postimehele, et valitsuse laua taga ei ole IRLi suurkogu eelset pingelist olukorda tunda olnud. «Riigi eelarvestrateegia läbirääkimistel ei ole seda samuti olnud tunda. Nii IRL kui ka kaks teist partnerit on suhtunud läbirääkimistesse, erinevate küsimuste lahendamisse, strateegiliste probleemide lahendamisse väga vastutustundlikult,» ütles ta ning soovis IRLi liikmetele jõudu suurkogul õigete otsuste tegemiseks, et ka nende valimiskünnisele kukkunud reiting hakkaks paranema.

Ratas kinnitas siiski, et on IRLi poliitikutega vestelnud sellest, milliseid muudatusi võib uue esimehe valimine endaga kaasa tuua. «Hetkel ei saa nad lõppvastuseid anda, sest pole teada, kes on IRLi uus esimees, juhtkond ja eestseisus, aga koalitsioonileping on sõlmitud vähem kui pool aastat tagasi ning riigi üks konkreetsemaid ja selgemaid lähiperspektiivi dokumente – riigi eelarvestrateegia – on saanud heakskiidu alles mõne päeva eest. Et teha siin kardinaalseid muudatusi, ma väga seda võimalust ei näe,» ütles ta.

Riigi eelarvestrateegia kolmapäeva õhtul lõppenud läbirääkimisi nimetas peaminister praeguse koalitsiooni kõige tõsisemateks ja raskemateks vaidlusteks, kuid ütles, et kõik need olid suunatud parima lahenduse leidmisele. Kui tulumaksureformi, pensioni-, omavalitsuste, riigi- ja põllumajandusreformi elluviimine olid tema sõnul juba varem otsustatud, siis tervishoiureform otsustati arutelude lõppfaasis.

«Selle üle oligi arutelu viimased kolm-neli kabinetiistungit ja mul on väga hea meel, et selle, mida koalitsioon lubas koalitsioonilepingu kirjutamisel ja mida mina lubasin oma kirjas 29. detsembril arstide ja õdede organisatsioonidele, et me leiame selle aasta kevadel jätkusuutliku rahastamismudeli, me ka leidsime,» ütles Ratas.

Vastuseks küsimusele, mis oli riigi eelarvestrateegia kokkusaamise hind ehk millest pidid partnerid arutelude käigus loobuma, nimetas Ratas nii automaksu kui pangalõivu ärajätmist. Koalitsioonis olles peavad kõik partnerid suutma olla paindlikud, ütles ta.

Kuigi kuluaarides on arvatud, et IRL nõudis automaksust loobumist vastutasuks tervishoiureformi toetamise eest, ei tahtnud Ratas sellise seose loomisega nõustuda. «See, et autode keskkonnalõivu selles koalitsioonis ei tule, oli tõesti see, mille IRL pani lauale, ja sellega koalitsioonipartnerid ka nõustusid. Aga kindlasti ei saa öelda, et see oli kaup kauba vastu,» ütles Ratas.

Rahandusministeeriumi andmetel ulatub Eesti nelja aasta eelarvekulude ja -tulude maht kokku ligikaudu 43–44 miljardi euroni. Suurimate kuludena nimetas ministeerium tervishoidu, mis nõuab nelja aastaga üle seitsme miljardi, aga ka pensione, millele kulub ligikaudu viis miljardit, ning julgeolekut: nelja aasta kaitsekulud lähenevad kahele miljardile eurole.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles