Metsakasvatuse professor: lähikümnenditel väheneb puidu juurdekasv (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harvestid müttavad Eesti metsades usinalt.
Harvestid müttavad Eesti metsades usinalt. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tartus Visioonikonverentsil esinenud Eesti Maaülikooli metsakasvatuse professor Hardi Tullus ütles, et lähikümnenditel väheneb Eesti metsades puidu juurdekasv paratamatult.

«Tuleb arvestada, et järgmistel kümnenditel puidu juurdekasv meie metsades väheneb, sest suur kogus metsi jõuab vanusesse, kus juurdekasv on paratamatult väiksem kui keskealistes metsades,» rääkis Tullus põhjustest, miks metsa vanuseline jaotus ja juurdekasv ei ole metsa ligi 100-aastase eluringi jooksul samad. Mets kasvab aeglaselt ja seda 20 aastaga oluliselt muuta ei saa.

«Seetõttu on oluline sektori arendamisel keskenduda  innovaatiliste lahenduste Eestile kohandamisele ja viia metsandusharidus ülikoolide kõrval ka üldhariduskoolidesse,» selgitas Tullus metsasektori ühiste sihtide vajadust. Tihedam koostöö sealhulgas hariduses aitaks Tulluse sõnul leida metsa eluringi igas etapis uusi ja järjest paremaid lahendusi võimaluste ära kasutamiseks, sest kui ei ole metsa tundvaid noori, ei tule ka uuendused nii kergesti.

«Tehnoloogia areneb meeletu kiirusega ja selle kannul püsida on isegi noortel raske,» märkis Tullus. «Oluline on, et teeme juba täna samme, et uuendusteks valmis olla.»

Visioonikonverentsil vaatas metsasektor 20 aastat tulevikku. Metsaseltsi sõnul sai kinnitust teadmine, et metsa jätkub ka aastal 2037 ja et  ühiste eesmärkide täitmiseks tuleb suurendada koostööd.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles