Vabaerakond valis esimeheks Artur Talviku (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabaerakond kogunes pühapäeval Tartusse Eesti Rahva Muuseumi ja valis erakonna uueks esimeheks Artur Talviku, kes oli ainsa kandidaadina üles seatud.

Talvik pälvis 179 erakonnakaaslase toetuse. Erakonna 664 liikmest võttis üldkoosolekust osa 144 liiget, enne üldkoosolekut osales e-hääletusel 94 liiget ja pühapäeval 115 liiget.

Talvik lubas oma esimeses kõnes esimehena, et Vabaerakond jätkab ühiskonna ehitamist altpoolt ülespoole ning toob kokku riidu läinud sotsiaalliberaalse ja väga konservatiivse osa Eesti ühiskonnast.

«Vabaerakond t​eeb vabakonservatiivset poliitikat, mis ühelt poolt hoiab Eesti kultuuri ja elulaadi, kuid teiselt poolt on ettevõtlik ja avatud parimatele ideedele, mida maailmal on pakkuda. Me peame lahendama seda konflikti mõeldes Eesti tulevikule,» ütles Talvik. «Aitab õpitud abituse ühiskonnast. Aitab riigi liigsest sekkumisest inimeste eludesse regulatsioonide ja suurte maksudega.»

«Eesti ühiskond peab algama vabast inimesest, kellel on oluline tema perekond, oluline on tema kogukond ja kohalik omavalitsus ning muidugi Eesti riik. Eesti vajab oma eluga hakkama saavaid ja hoolivaid kodanikke, kelle teadvusse on sisse kodeeritud teiste abistamine,» selgitas Talvik.

Talvik liitus Vabaerakonnaga tänavu märtsis, enne seda oli ta parteitu, kuid kuulus Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni, olles partei nimekirjas parlamenti valitud.

Erakonna juhatuse liikmed on järgmise üldkoosolekuni Elo Lutsepp, Inna Rose, Liisa Ojangu, Andres Ammas, Andres Herkel, Jaanus Ojangu, Kaul Nurm, Tõnu Teeveer, Urmas Ott ja Vahur Kollom. Aukohtu liikmed on Aimar Altosaar, Eino Muruste, Jako Kull, Katrin Hauk ja Lembit Tuur. Revisjonikomisjoni valiti Allar Viik, Raivo Olmet ja Urmet Külaots.

Herkel: Vabaerakonnal on selgelt eristuv maailmavaade

Vabaerakonna üldkoosolekul kõnega esinenud erakonna endine esimees Andres Herkel on seisukohal, et Vabaerakonnal on selgelt eristuv maailmavaade, mida võib nimetada vabakonservatismiks. 

«See avaldub poliitilise konkurentsi avamise nõudes, säästlikus majandamises ning inimeste ja kogukondade vabaduse austamises. Valdkonnapoliitikad peavad kuuluma maailmavaatelisse tervikusse, nende konkreetne sõnastamine tugineb toimkondade ja esinduskogu töö tulemustele ning fraktsiooni esitatud algatustele. See programmitöö on startinud ning maailmavaadet, millest lähtume, võib nimetada vabakonservatismiks,» selgitas Herkel.

Valitsuse kava kohta riigieelarve miinusesse viia, ütles Herkel, et kui me loovutame eelarvetasakaalu suhteliselt headel aegadel, siis jääme seda suuremasse hätta, kui tõelised raskused kätte jõuavad. Ta rääkis Eesti probleeme välja tuues ka Rail Balticust, mida nimetas eilse päeva tehnoloogial põhinevaks transpordikoridoriks, ning poolikult ja tehnokraatlikult tehtavast haldusreformist. Samuti kritiseeris ta riigimetsa raiumist.

Herkel ütles, et kui Vabaerakond oleks pääsenud koalitsiooni, siis oleks peaminister Jüri Ratas saanud Keskerakonna Kremli-meelsete tiiva küljest raputada ja tal tekkinuks võimalus käituda kui riigimees, mitte kui Keskerakonna esimees. «Siis ei oleks IRLi reiting madalseisus, sest kahekesi suutnuks me vasakpoolsete arutuid ideid paremini tõrjuda,» usub ta.

20. septembril 2014 asutatud erakonda kuulub 664 liiget ja värske arvamusküsitluse kohaselt toetab Vabaerakonda 11,2 protsenti valijatest.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles