Riigieksamite periood algas eesti keele eksamiga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna algas eesti keele eksamiga 12. maini kestev riigieksamite periood.

Eksamiperioodi alguse puhul tervitas eksamitegijaid haridus- ja teadusminister Mailis Reps, kelle sõnul peaks iga kooli, elu- ja töökoha uksel olema kirjas meeldetuletus, et õppimine kestab kogu elu. «Kuigi gümnaasium lõpeb riigieksamitega, algab sellega uus etapp teie elus. Eksam on just see koht, kus tuleb oma teadmised ja oskused praktikasse rakendada. Tänu eksamitele saame kogemuse, mille põhjal otsustada, kus suunas edasi liikuda eriala omandamiseks,» ütles ta.

Tema sõnul on abiturientidel valikute tegemiseks palju erinevaid võimalusi. «Maailm on küll keeruline, aga see on ka uskumatult huvitav. Võtmeks edukasse ellu on tahe õppida. Teisisõnu – kuidas ja kui kaugele soovite jõuda, selle määrab ära teie ettevõtlikkus ja töökus,» rääkis Reps.

Eesti keele eksamile on registreerunud 6842 gümnaasiumi ja kutseõppeasutuse eksaminandi. Eksam on kaheosaline ning sellega mõõdetakse lugemis- ja kirjutamisoskust, teatas riigieksameid korraldav SA Innove.

Eksamitöös on neli varianti, millest õpilane peab valima ühe. Lugemisosa ülesanded tuginevad tekstidele, mis esindavad ilukirjandust, publitsistikat ja populaarteadust. Kirjutamisosas tuleb eksaminandil luua 400-sõnaline arutlev kirjand ning see pealkirjastada, teatas sihtasutus.

Kolmapäeval kell 10 algab eesti keele teise keelena eksami kirjalik osa, kuhu on registreerunud 2313 eksamitegijat. Eksami suuline osa viiakse läbi 26., 27. ja 28. aprillil. Eksam mõõdab keeleoskust B2-tasemel ja koosneb viiest osaoskusest: kirjutamine, kuulamine, lugemine, keele struktuur ja rääkimine.

Riigieksamite periood jätkub 2. mail toimuva inglise keele eksamiga ning lõpeb matemaatika eksamiga 12. mail. Võõrkeele riigieksameid asendavad prantsuse, saksa ja vene keele rahvusvahelised eksamid toimuvad aprillis ja mais. Riigieksamitele registreerus tänavu kokku üle 10 400 eksaminandi.

Riigieksamite esmased tulemused avalikustatakse 19. juuniks riigiportaalis ja infosüsteemis EIS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles