Teelt välja rammitud mootorrattur varasemast rikkumisest: ka selle pärast on väga piinlik (8)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Reede hilisõhtul mootorrattaga Tallinnas kihutanud mees on enda sõnul tsiklitega sõitnud juba üle kümne aasta, kuid mootorratta juhtimise õigust tal ei ole, mistõttu otsustaski ta politsei eest ohtlikke manöövreid tehes põgeneda.

Tsikliga sõitmist alustas mees 11–12-aastaselt ning on viimased kuus aastat tegelenud trikitamisega, täpsemalt võistlusspordiala stuntriding’uga.

Ööl vastu laupäeva kihutas ta Tallinna tänavail politsei andmetel kohati isegi 200 km/h, eirates peatumismärguannet. Ratturi väitel ta nii kiiresti ei sõitnud, kuid tunnistas, et eiras politsei korraldusi. «Tegin seda, sest mul ei olnud vastava kategooria juhtimisõigust. Seda esialgu. Hiljem tundsin ohtu nii enda kui ka kaasa suhtes, sest politsei käitumine oli ohtlik,» lausus ta.

Mehe kinnitusel ta tänaval tsikliga ei trikita ega üldjuhul ka sõida, mistõttu ei ole tal mootorratta juhtimise luba. «On olnud hetki, kus oleme tänavad sulgenud ja siis teinud väikeseid videoklippe,» tõi ta näite.

Noormees on ka varem kiirust ületanud

Samas on mootorrattur varem sõiduauto roolis kiiruse ületamisega vahele jäänud. Mullu sügisel ületas ta Tallinnas Haaberstis sõiduautoga kiirust 50 km/h alas vähemalt 27 km/h ja politsei määras talle rahatrahvi.

«Sellepärast on ka väga piinlik. Ei oskagi öelda, miks... Väga piinlik juhus,» ütles ta ja kinnitas, et hiljutised õppetunnid jäävad talle igavesti meelde.

Seekordne juhtum sai alguse ööl vastu laupäeva pisut enne südaööd, kui politseipatrull märkas Narva maanteel Pirita tee poole sõitvat mootorratast, mille kiiruseks mõõdeti 101 km/h. Patrull andis peatumismärguande, mida mootorrattur eiras ning jätkas kiirust lisades sõitu. Mootorratas sõitis mööda Pirita teed Kloostrimetsa ja sealt edasi Pärnamäe teele, tehes suurel kiirusel ohtlikke manöövreid. Mootorratta kiirus ulatus politsei andmetel kohati ligi 200 km/h.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Seiko Kuik ütles, et põgenevat mootorratast jälitanud politseisõiduki suurim kiirus oli tagaajamisel 165 km/h, kuid tsikkel sõitis sel hetkel politseiautost kiiremini. Täpsed kiirused selgitab välja menetlus.

Narva maantee ja Vana-Kuuli ringristmikule lähenedes pidurdas mootorratas manöövri sooritamiseks hoo maha ja meest taga ajanud patrull otsustas mootorratta teelt välja suruda. Politsei Volkswagen sõitis mootorrattale tagant otsa, misjärel paiskus ratas paremale küljele, sellel istunud mees ja 22-aastane naine kukkusid. Mõlemad viidi haiglasse.

Mees oli mootorratast juhtides kaine.

Laupäeva õhtul teatas mootorratast juhtinud noormees sotsiaalmeedias, et ta kahetseb juhtunut. Samas leidis ta, et politsei käitus valesti.

Täna selgitas ta, et soovis oma naist viia üllatussõidule mere äärde: «Olime just uue tsikli ostnud ja tekkis tänaseks kindlasti arusaadavalt loll idee minna natuke tänavatele sõitma. Ületasime kohati piirkiirust, kuid üldiselt sõitsime ikka rahulikult kuni selle hetkeni, mil tagaajamine pihta hakkas.»

Politsei andis märku peatuda aga põhjusel, et ta ületas oluliselt kiirust.

Noormees on väitnud, et rammimise hetkel oli mootorratta kiirus umbes 70 km/h. Politsei andmed on umbes samad, hinnanguliselt jäi kiirus rammimise hetkel veidi alla 70 km/h.

Politsei alustas väärteomentlust

Kesklinna politseijaoskonna patrullitalituse juht Taavi Kirss on öelnud, et mootorratta väljasurumine väiksel kiirusel oli läbimõeldud otsus, millega hoiti ära raskem õnnetus. «Politsei sekkub otsustavalt, kui teel sõidab ligi 200 km/h ja tahtlikult peatumismärguannet eirav juht, kes võib olla teistele ohtlik. Ülisuurel kiirusel toimunud avarii puhul oleks tõenäoline, et raskeid vigastusi oleks saanud nii mootorrattaga sõitnud noored kui ka juhuslikult teele sattunud inimesed.»

Politsei alustas täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks väärteomenetlust.

Ratas tunnustas politseid

Juhtum on avalikkuses toonud kaasa palju vastukaja. Teiste seas võttis sõna ka peaminister Jüri Ratas, kes tunnustas politseinikke otsustava tegutsemise eest, mis hoidis ära rängemad tagajärjed. «Antud juhul eiras juhtimisõiguseta mootorrattur suurtel kiirustel pika aja jooksul politsei peatumismärguannet, seades ohtu nii enda, oma kaasreisija kui ka kõigi süütute möödujate elud. Politsei pidi võtma vastu operatiivse otsuse ohtliku situatsiooni lõpetamiseks ja see neil ka õnnestus,» kirjutas peaminister Facebookis.

«Situatsiooni tekitamise ning enda ja süütute inimeste eluga riskimise eest vastutab täielikult ohtlikult käitunud mootorrattur, kes peab tegema juhtunust tõsised järeldused,» lisas Ratas.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles