Eestlased Afganistanis autasustasid Ühendkuningriigi allohvitsere

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy-11 ülem major Ranno Raudsik kinnitab seersant Wayne Shorthouse rinda Eesti maaväe teenetemärgi.
Estcoy-11 ülem major Ranno Raudsik kinnitab seersant Wayne Shorthouse rinda Eesti maaväe teenetemärgi. Foto: Kaitseväe peastaap

Afganistanis teeniva Eesti jalaväekompanii ülem major Ranno Raudsik andis eile maaväe teenetemärgi Hõberist Ühendkuningriigi allohvitseridele seersant Wayne Shorthouse´ile ja seersant Kevin Tomlinsonile.

«Allohvitserid said autasu hea koostöö korraldamise eest Ühendkuningriigi lahingugrupi ja Afganistani Rahvusliku Armee kompaniiga,» ütles major Raudsik patrullbaasis Wahid korraldatud autasustamisel. «Nad toetasid pühendunult nii meie kui ka eelmise Estcoy teenistust,» vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja majori sõnu.

Seersant Wayne Shorthouse teenis koos Eesti üksusega patrullbaasis Wahid. Ta abistas Eesti kompaniid operatsioonide läbi viimisel ning toetas eestlaste lahinguüksust infovahetuses lahingugrupi staabiga.

Iiri kaardiväe 1. pataljoni seersant Kevin Tomlinsoni ülesandeks oli Afganistani Rahvusliku Armee jalaväekompanii väljaõpe Estcoy-11 vastutusalal. Tänu seersant Tomlinsoni pingutustele korraldas Estcoy-11 koos Afganistani armee üksusega edukaid ühispatrulle.

Seersant Tomlinson ja Shorthouse kinnitasid, et eestlased on professionaalid, kellega on kerge koos teenida. «Eestlased erinevad küll brittidest, kuid me saime hästi läbi,» ütles seersant Kevin Tomlinson.

Maaväe teenetemärk Hõberist on väeliigi kõrgeim allohvitserile antav teenetemärk. Seda antakse alates 2004. aastast ning varem on sellega autasustatud kahte välisriigi allohvitseri. Maaväe ülem kolonel Indrek Sirel annetas maaväe Hõberisti Ühendkuningriigi allohvitseridele Estcoy-11 ettepanekul.

Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis Nad-e Ali piirkonnas teeniv jalaväekompanii Estcoy-11 kuulub Ühendkuningriigi langevarjurügemendi 3. pataljoni koosseisu.

Estcoy-11 eesmärgiks on domineerida vastutusalal Helmandi provintsi Nad-e-Ali põhjapoolses osas ning näidata NATO Rahvusvaheliste Julgeolekutagamisjõudude kohalolekut. Kompanii ülesandeks on kohaliku elanikkonna kaitsmine ja Talibani võitlejate tegevuse segamine.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles