Uued moehitid: pidžaama, kittel ja kombinee

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vahel tundub, et moes on juba kõike tehtud. Iga pikkusega seelikud on nähtud ning igas laiuses püksid proovitud. Kust siis uut põnevust ammutada? Haa – suurepärane idee! Tuleb pesukappi piiluda ja sealt praegused trendihitid välja tuua. Mugavus on murdnud päevavalgele!

Hakatuseks tulen lagedale rabava paljastusega: moeajakirjanik Kristina lemmikrõivaese on pidžaama! Kui parasjagu kodukontoris glamuurseid moeülevaateid kokku panen ning Eesti tippdisaineritega tarka juttu ajan, istun ma tegelikult keras oma Kalamaja kodu aknaorvas, sülearvuti põlvedel, suured lambavillasussid jalas ja kitsekestega pidžaama seljas. Te ei kujuta ette, kui mugavalt ma ennast tunnen! Nagu mingi elluärganud kaisuloom. Ning vastuolu käsitletavate teemade ja tegelikkuse vahel valmistab mulle kirjeldamatut lõbu. Ma ei usu ilmaski, et eksisteerib mõni moeprofessionaal, kes viitsiks igal eluhetkel esinduslik välja näha. Küll võiks sellise kontrollimaniaki elu kurb olla… Ja vahelduseks armastan täielikku kontrasti – tore on ennast lille lüüa, disainerikleit selga sikutada ning oma pika kasvu alla veel hirmkõrged kontsad sokutada. Elu peabki olema nagu Ameerika mäed, vähemasti see osa, mida sa enda rõõmuks teed.

Särkkleit on samuti mugav! Ometi sihib moeajakirjanik väga maia pilguga ka moelaval patseerivat pidžaamat.
Särkkleit on samuti mugav! Ometi sihib moeajakirjanik väga maia pilguga ka moelaval patseerivat pidžaamat. Foto: Meisi Volt

Sel kevadel aga on kaks vastandlikku maailma omavahel ootamatult suureks sõbraks saanud. Ehk siis kõik see, mida tavaliselt kantakse varjatult koduseinte vahel, iseenda mugavuseks, on murdnud tänavatele, peosaalidesse, isegi tööle! Tahad olla eriti eeskujulik moeentusiast ja kanda kõige kuumemat kraami? Pane selga pidžaama, kittel või kombinee!

Tahad olla eriti eeskujulik moeentusiast ja kanda kõige kuumemat kraami? Pane selga pidžaama, kittel või kombinee!

Mugavus korrastab mõtteid

Eesti moedisainer Marilin Sikkal on kuulunud oma loometee algusest peale mugavuse eestkõnelejate ridadesse. Ta pole kunagi orjanud trende ega pingutanud furoori tekitamise nimel, vaid kavandanud rõivaid, mida isiklik kogemus hindama õpetab. Üha enam koguneb tema ümber neid, kes seda mõtteviisi mõistavad ja ennastki iga päev stiilse mugavusega ümbritseda soovivad. Ja üllatus küll – trenditeravik sihib praegu just samasse suunda, kuhu Sikkal oma sisetundest lähtudes juba ammuilma vaatab.

Marilin Sikkal on kõige tulisem mugava stiili entusiast Eesti moetaevas. Aktiivne elu, looming, sõbrad, reisid, neli last – vaja on rõivaid, mis naise elule hoogu annavad, mitte ei takista teda.
Marilin Sikkal on kõige tulisem mugava stiili entusiast Eesti moetaevas. Aktiivne elu, looming, sõbrad, reisid, neli last – vaja on rõivaid, mis naise elule hoogu annavad, mitte ei takista teda. Foto: Nata Linda Sikkal

«Mina leian, et sa saad ausat ja õiget elu elada ning häid asju korda saata vaid siis, kui ise ennast mugavalt tunned,» on moeloojal stiilieelistusele ka loogiline põhjendus olemas. «See on muuseas lausa teaduslikult, katsete naljal tõestatud – kui paned lapsele väiksest peale selga vaid pehmed ja mõnusad, naturaalsetest kangastest asjad, õpib ta sisetunde ajel tundma head ja halba, õiget ja valet, oskab neil vahet teha. Ma usun, et sama tõde kehtib ka suurte inimeste puhul.»

Sikkal on nelja lapse ema, ettevõtja ja moelooja, ning majandab kõigi oma väljakutset esitavate rollidega sõbralikult ja sundimatus rahus. Igaüks, kel on kas või üks laps või kes on üritanud ainsagi rõiva kavandada, konstrueerida ja valmis teha, mõistab: naeratava ja pealtnäha zen’i naise elu pole päriselt kaugeltki lihtne. Lihtsalt ta teeb omalt poolt kõik, et seda mitte asjatute takistustega veelgi keerukamaks elada.

Stiilne pükstega komplekt salaaiast inspireeritud õiemustritega sobib suvel kanda ükskõik kus, Gerry Weber.
Stiilne pükstega komplekt salaaiast inspireeritud õiemustritega sobib suvel kanda ükskõik kus, Gerry Weber. Foto: Meisi Volt

Riided, mis ei ahista sind

«Riided võivad olla väga nõudlikud ja kirjutada ette, kuidas sa pead olema, istuma, astuma,» räägib disainer. «Kui sul on hea ja mugav olla, pole sul ka pseudomuresid. Saad rahulikult teha kõiki häid ja õigeid asju, mis südames on. Ning mugavusearmastus ei näita, et sa ei taha hea välja näha! Kõiki neidsamu kitleid, kombineesid ja pükstükke on võimalik niivõrd kihvtilt ja ägedalt disainida, et sa ei pea millegi arvelt järeleandmisi tegema! Pehmest elastaaniga puuvillatrikotaažist kombekad, siidist kombineed, puuvillased-linased kitlid näevad seljas head välja ka.»

Meretuulte hõnguline kittel või särkkleit – väga selle kevade nägu, Moekuulutaja.
Meretuulte hõnguline kittel või särkkleit – väga selle kevade nägu, Moekuulutaja. Foto: Kertin Vasser

Marilin Sikkali loomingus on nööpidega särkkleit, mida varem kitliks kutsusime, juba vana olija. «Ma kannan neid igal võimalikul viisil – kleidina või kerge mantli asemel, nööbid lahti pükste peal – erakordselt mugav! Õhtul võid lisada samale kleidile kontsakingad, ja sobib samuti.» Oskus aru saada, mis on tõeliselt mugav, sündis ühes lastega. Korraga lihtsalt polnud enam riietumise ja sättimise aega! Tarvis oli riideid, millega titaga muru peal pikutada, siis hopsti toimetada, kohvikusse minna, sõpradega suhelda…

«Särkkleidid ja kitlid on minu loomingus ammu. Naisekeha teeb ju aasta jooksul täiesti loomulikult läbi neljakiloseid muutusi – see on ideaalne kleit, parajalt avar ja mugav, nööbi asi annab palju paindlikkust. Nii tüütu ju, kui lemmikasi on kord väike ja siis jälle suur,» meenutab Marilin. «Pärast sünnitust oled ju miskitpidi ikka teistsugune ka, sul pole veel see tavaline keha. Siis on eriti tähtis, et rõivad kusagilt ei ahistaks ja rinnad oleks ka käepärast, kui vaja. Samuti olen laste kõrval õppinud, et igal rõival peavad olema taskud. Suured taskud!»

Marilin Sikkal pehmes lillepükstükis.
Marilin Sikkal pehmes lillepükstükis. Foto: Nata Linda Sikkal

Ka pehmeid pükstükke ei leiutanud Marilin Sikkal mõnest trendipiiblist näpuga järge ajades, vaid elust enesest. Moehitiks sai see vidin alles mõnda aega hiljem. «Esimese kombeka tegin, kui imetasin oma kolmandat last, see oli erakordselt mugav. Praegu meeldib mulle hiljuti loodud pehme lennukitega pidžaama. Pikk lennureis on ju väga kurnav! Olen tihti mõelnud, milles inimesed lendavad – ülikonnad, kõvad teksapüksid, no pole kuigi mugav. Aga pehme pükstükk ei ahista mitte kusagilt keha, laseb vabalt olla ja kas või tukastada. Minu meelest on selle vahe tegemine, millised on koduriided ja millised väljaskäimise riided, üsna liialdatud! Mulle meeldivad hästi istuvad, stiilsed ja mugavad asjad, mille tõmbad hommikul selga, saad vahepeal võimelda, kui tahad, kellegagi kohtuma minna, ei pea midagi vahetama, aga tunned ennast terve pika päeva hästi.»

Lohvakas särk, laiad püksid ja pastellid otse unenäomaailmast, River Islad, Viru Keskus.
Lohvakas särk, laiad püksid ja pastellid otse unenäomaailmast, River Islad, Viru Keskus. Foto: AFP / Scanpix

Mugav rõivas innustab liikuma

Omast kogemusest teab heas vormis ja aktiivne moelooja sedagi, et igapäevasel rõivavalikul on kaalukas sõna kaasa rääkida selles, kui aktiivne sa päeva jooksul oled. Kui rõivad ikka hästi istudagi ei luba, siis on ilmselge, et piirad iga liigset liigutust. Kui aga rõivad on mugavad, siis need lausa innustavad rohkem liikuma, trepiastmetest üles lippama, pikemaid maid jalgsi läbima. «Mis veel väga oluline, see on materjalivalik! Paljudele naistele kõlab see küll nagu muinasjutt, aga naturaalseid ja hingavaid materjale kasutades pole isegi deodoranti tarvis, ehk ainult suure stressi ajal. Puuvill, lina, viskoos, siid oskavad inimese kehaga koostööd teha. On ju rõõm rohkem liigutada, kui rõivad lubavad sul seda teha, ei pigista ega aja higistama.»

Pidžaama mugavust testib omal nahal Kanal2 särav ja sarmikas reporter Eda-Liis Kann
Pidžaama mugavust testib omal nahal Kanal2 särav ja sarmikas reporter Eda-Liis Kann Foto: Meisi Volt

Niisiis räägib mugava moe kasuks veel üks argument: tunned end esmalt lihtsalt hästi, aga õige pea oled vitaalsem ja paremas vormis, ilma et sellest ise arugi saaks. Käid, kus tahad, istud, kuidas tahad, liigud rohkem ja tunned igast päevast suuremat rõõmu. Nii et tänase trendisuuna näol oleme suisa jackpot’i saanud, kas pole?

Pehmelt voogav öökapihõnguline stilistika sobib ka kõrgglamuuriga, Riina Põldroos, TFW
Pehmelt voogav öökapihõnguline stilistika sobib ka kõrgglamuuriga, Riina Põldroos, TFW Foto: Erlend Štaub

«Trendi järgi ei tasu midagi teha,» leiab Marilin Sikkal. «Kõik need mõtted, et mida sa vajad ja kanda tahad, peaksid tulema inimese enda seest. Tihti kõlab see nii või teisiti ka nüüdisajaga kokku. Mina arvan, et ei ole vaja palju asju. Piisab, kui on õiged asjad, mis sobivad just kandja kehakuju ja elustiiliga – siis sa pole oma garderoobist sõltuv, vaid saad elada rahulikult oma päriselu ja tegeleda asjadega, millel on päriselt mõtet.»

FOTO: NATA LINDA SIKKAL, MEISI VOLT, ERLEND ŠTAUB, ARDO KALJUVEE, SCANPIX

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles