Eesti jalaväekompaniid Afganistanis juhib uus väejuhatus

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO sõdurid Afganistanis.
NATO sõdurid Afganistanis. Foto: SCANPIX

Lõuna-Afganistanis vahetus eile NATO Rahvusvaheliste Julgeolekutagamisjõudude Edela Regionaalne Väejuhatus, mis juhib liitlaste operatsioone Helmandi ja Nimruzi provintsides.

Väejuhatusele allub Helmandi väekoondis, mille koosseisu kuulub Eesti jalaväekompanii Estcoy-11.

Seni väejuhatust juhtinud Ameerika Ühendriikide merejalaväe kindralmajor Richard Mills andis sõjaväebaasis Camp Leatherneck pidulikul rivistusel vastutuse üle merejalaväe MEF II (Marine Expeditionary Force) ülemale kindralmajor John Toolanile.

«Viimase aasta jooksul on väejuhatuse vastutusalal näha positiivseid arenguid, julgeolekuolukord on muutunud paremaks ja turvalisus on kasvanud,»ütles kolonelleitnant Gert Treu, kes täidab väejuhatuse staabis planeerimisülesandeid. «Väejuhatus peab oma olulisemateks saavutusteks riigi juhtimisstruktuuride, koolide ja Afganistani oma julgeolekujõudude arendamist.»

Vastutuse üleandmistseremoonial seisid rivis Helmandi ja Nimruzi provintsi panustavate Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi, Taani, Eesti, Georgia, Bahreini, Tonga ja Afganistani kaitseväelased.

Edela Regionaalse Väejuhatuse koosseisus teenib ligi 30 000 kaitseväelast. Väejuhatus juhib operatsioone, koolitab ja juhendab Afganistani rahvuslikke julgeolekujõude ning toetab ülesehitustööd Helmandi ja Nimruzi provintsides.

Väejuhatuse staabi tuumiku moodustavad Ameerika Ühendriikide merejalaväelased, lisaks teenivad väejuhatuse staabis nii Ühendkuningriigi, Taani kui ka Eesti kaitseväelased. Eesti panustab väejuhatuse staapi viie staabiohvitseriga.

Helmandi väekoondis allub Edela Regionaalsele Väejuhatusele (Regional Command South-West) alates möödunud aasta juulist. Varem kuulus brittide juhitud Helmandi väekoondis Lõuna Regionaalse Väejuhatuse (Regional Command South) koosseisu.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast, staabiohvitseridest ja staabiallohvitseridest. Kokku teenib Afganistanis ligi 165 kaitseväelast.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles