Naistele kehtinud ajateenistuse piirang kaob

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe endine juhataja Riho Terras naisajateenijatega. Pilt illustreerib artiklit.
Kaitseväe endine juhataja Riho Terras naisajateenijatega. Pilt illustreerib artiklit. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseminister Margus Tsahkna saatis kooskõlastusringile määruse, mis kaotab senise piirangu ning lubab naistel asuda juba sel suvel vabatahtlikult ajateenistusse kaitseväe kõikides väeosades.

Kui siiani piirdus naiste valik kahe väeosaga, siis uue määruse kohaselt saavad nad endale teenistuskohta taotleda kõigis kaitseväe väeosades, kus ajateenijaid välja õpetatakse, teatas kaitseministeerium.

«Kui aastaid tagasi tekkis naistel võimalus ajateenistusse asuda meestega samadel alustel, ei osanud me ette ennustada niivõrd suurt naiste huvi riigikaitse vastu. Samuti hindas kaitsevägi esialgu konservatiivsemalt oma valmidust naisi vastu võtta,» ütles kaitseminister Margus Tsahkna. «Täna saame naistele tagada juba alates juulikuust piiranguteta juurdepääsu ajateenistuse võimalustele.»

Tsahkna sõnul on muudatused vajalikud, et viia määruses olevad arvud vastavusse soovijate tegeliku hulga ja kaitseväe võimalustega. Ajateenistusse kutsumise protsess on pikaajaline, seepärast peab kaitseminister vastavalt kaitseväeteenistuse seadusele määrama ajateenistusse kutsutavate piirarvud ja teenistuskohtade jaotuse oma määrusega mitu aastat ette. Selle aasta ajateenistusse kutsumise määrus oli välja antud 2015. aastal, teatas kaitseministeerium.

Lisaks naiste ajateenistust muutvatele sätetele kavatseb kaitseminister suurendada tänavust ajateenistusse võetavate kutsealuste arvu 75 võrra, eesmärgiga alustada Scoutspataljonis taas ajateenijate väljaõpet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles