Ministeerium jätab Saluveeri ametisse, soovitab kaasata psühholoogi (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli direktor Aarne Saluveer.
Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli direktor Aarne Saluveer. Foto: Martin Ahven / Õhtuleht

Haridusministeeriumi koolivõrgu juht Kalle Küttis vastas täna Otsa kooli õpetajate umbusaldusavaldusele Aarne Saluveeri vastu, et kuigi direktor on rikkunud seadust ja teinud vigu, võiks ta ametis jätkata ja hakata erimeelsusi õpetajatega lahendama psühholoogi abil. 

Küttis teatas, et tunnustab õpetajate otsusekindlust avaldada arvamust ja seista oma õiguste eest. «Kahetsusväärne, et olukord koolis on nii pingeline, et see on päädinud õpetajate ja direktori vastasseisuga,» seisab kirja alguses.

Küttis leiab, et Otsa kooli õpetajate palgakorralduse muutmine oli positiivne algatus. «Samas ei ole ma kindlasti rahul viisiga, kuidas kooli juhtkond on muudatusi ellu viinud,» nentis ta.

Küttise sõnul määratakse Saluveerile hoiatus «õigusaktide rikkumise, usaldusliku töö- ning õpikeskkonna mittetagamise ja koolis tekkinud olukorra ebarahuldava lahendamise eest». Direktori väljavahetamist ministeerium praegu ei toeta.

«79 inimest on tundnud, et üks inimene ei sobi ametisse, siis miks meie peaksime psühholoogiga rääkima?» küsis Lembi Mets.

Kooliperele saadetud kirjas kinnitab Küttis, et Saluveerile olevat antud korraldused töörahu taastamiseks.

Direktor võiks ministeeriumi soovitusel kaasata väljastpoolt kooli organisatsioonikäitumise psühholoogi, kelle ülesanne oleks koolijuhti nõustada.

«Aarne Saluveer on kinnitanud, et on tehtud vigadest aru saanud, teinud järeldused ning valmis probleemi lahendama koostöös kooli õpetajatega,» lubas Küttis.

«Pean praeguses olukorras parimaks lahenduseks seda, kui koolis taastatakse võimalikult kiiresti töörahu ning saavutatakse kokkulepped kooli tegevuse normaalseks jätkamiseks Aarne Saluveeri juhtimisel,» lisas ta.

Saluveer ütles eile Klassikaraadio eetris, et psühholoog võiks aidata probleemid kollektiiviga lahendada. «Umbusaldusavaluse käsitlemine saab olema iga töötajaga personaalne koos koolipsühholoogiga. Selle asja lahendus on see, et me räägime selle inimesega psühholoogi juuresolekul.» 

Kolmapäevasel kooli nõukogul selgitas Saluveer plaane lähemalt. Need oli ta kooskõlastanud teisipäeval haridusministeeriumiga. «Punkt üks – et saada aru iga töötaja põhjusest umbusaldushääletuseks, viiakse läbi vestlused töötaja, direktori ja tööpsühholoogi vahel,» rääkis Saluveer. «Punkt kaks – palgasüsteemi läbirääkimiste jätkamiseks liitub nendega ministeeriumi spetsialistide töögrupp, kes omanikupoolse vaatena aitab protsessi läbi viia ja tagab järelevalve. Koolile tutvustatakse rahuloluuuringut, jätkatakse arengukava elluviimist,» loetles direktor koosoleku algul. 

Koolipere: me oleme šokis

«Me oleme lihtsalt šokis,» ütles haridus- ja teadusministeeriumi otsuse peale kooli klassikasuuna arendusjuht Lembi Mets, kes oli üllatunud, et selline otsus nii kiiresti tehti.

«Me peame töötama edasi koolijuhiga, kes on keeldunud meiega töötamast terve aasta jooksul,» lisas Mets. Kindlasti ei olnud tema sõnul umbusaldajad nõus sellise variandiga, et kui palgasegadus laheneb, siis saab koostöö Saluveeriga jätkuda.

Psühholoogi juurde Mets minna ei plaani. «79 inimest on tundnud, et üks inimene ei sobi ametisse, siis miks meie peaksime psühholoogiga rääkima?» küsis Mets, kellele teeb muret, et hoolimata suurest kriitikast ning umbusaldajate hulgast ei tajuta olukorra tõsidust.

«Miks on nii palju inimesi läinud juhtkonnast ära? Ainuüksi tänavu on ametisse astunud kolmas kantseleijuht. Alates 2006 on lahkunud kolm õppejuhti, kaks praktikajuhti, kaks majandusjuhti ning vahetunud on ka arendusjuhid,» loetles Mets.

«Meil on ministeeriumiga kokkulepe olukorda lahendada ja seda me oleme asunud tegema,» sõnas Aarne Saluveer Postimehele. «Käisime koos töötajate esindajatega ministeeriumis ümarlaual, meil olid täna ja eile kooli nõukogu koosolekud, kus osakonnajuhatajad arutlesid tekkinud olukorra üle. Nõukogus kõlas mitmel korral üleskutse lõpetada kooliaasta rahumeelselt,» lisas ta.

«Ühtki putru ei sööda nii kuumalt, kui seda keedetakse. Ministeeriumi poolt pakutud võimalus protsessi rahumeelseks lahendamiseks on olemas ja jätkub pärast kevadpühi,» ütles Saluveer.

Postimees kirjutas Otsa kooli õpetajate konfliktist direktoriga esmaspäeval. 136 lepingulisest töötajast allkirjastas umbusaldusavalduse kokku 79. 

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles