USA superhävitajate visiidi ajal oli Eesti lähedal ebatavaliselt palju luurelennukeid (9)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luurelennuk RC-135
USA luurelennuk RC-135 Foto: AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide uue põlvkonna hävitajate F-35A Ämaris käigu ajal lendas Eesti õhuruumis või õhuruumi lähedal kolm NATO luurelennukit RC-135, mida on ebatavaliselt palju.

Kaitsevägi luurelennukite tegevust ei kommenteeri, kuid tõenäoliselt oli luurelennukite eesmärk koguda andmeid Venemaa radarite tegevuse kohta USA hävitajate Eestis käigu ajal.

Kaitseväe pressiohvitser leitnant Simmo Saar kinnitas, et USA hävitajate visiidi ajal viibisid Eesti õhuruumis tõepoolest liitlaste vaatluslennukid.

«NATO liikmesriikide vaatlus- ning juhtimislennukid külastavad meie õhuruumi regulaarselt. Nii oli ka 25. aprillil, mil Eesti õhuruumis viibisid lisaks F-35A hävitajatele tõepoolest ka Ühendriikide vaatlus- ning juhtimislennukid,» ütles Saar.

Ameerika Ühendriikide kaks hävitajat F-35 maandusid Ämari lennubaasis teisipäeval, lennukeid saatis tankurlennuk 100ARW KC-135.

USA luurelennuk RC-135W River Joint tiirutas superhävitajate visiidi ajal Läänemere kohal Venemaa Kaliningradi oblasti lähedal ning teine USA luurelennuk RC-135U Combat Sent Eestis Lääne-Virumaa kohal.

Veidi aega hiljem jõudis Läänemere regiooni ka Briti õhujõudude RC-135W Airseeker, mis tiirutas samuti Kaliningradi oblasti lähedal.

RC-135 lennukid on varustatud sensorite ja antennidega, mis suudavad tuvastada vastase raadio- ja radarisignaale, ülekandeid ning mobiilseid sidejaamu, vahendas lennundusuudiste portaal The Aviationist.

Pärast seda, kui F-35A hävitajad olid Ämari lennubaasist õhku tõusnud ja Inglismaale Lakenheathi lennubaasi tagasi lennanud, lahkusid Läänemere regioonist ka kolm luurelennukit.

The Aviation märkis, et suure tõenäosusega on luurelennukite ebatavaliselt suur kontsentratsioon Eesti piirkonnas seotud USA superhävitajate esmakordse visiidiga niivõrd lähedale Venemaa piirile. Avalikest lennuandmetest on tuvastatav, et Ameerika Ühendriikide luurelennukid RC-135W River Joint ja RC-135U Combat Sent on Balti riikide õhuruumis sagedased külalised. «Et korraga oli samas piirkonnas koguni kolm seda tüüpi luurelennukit, näitas, et käimas oli midagi suurt,» tõdes The Aviationist.

Lennundusasjatundjad peavad väga tõenäoliseks, et Lääne-Virumaa kohal tiirutanud USA luurelennuki RC-135U Combat Sent ülesanne oli koguda tehnilisi luureandmeid Venemaa radarite aktiivsuse kohta F-35 hävitajate viibimise ajal Eestis. Teine võimalus on, et luurelennukite eesmärk oli takistada Venemaa radarite tegevust F-35 hävitajate tuvastamisel, et segada nende signaali.

Lennundusekspertide hinnangul on veider ka see, et kolm luurelennukit lendasid Eesti ümbruses sisselülitatud transpondritega, mis tegi nende jälgimise väga lihtsaks. Enamasti lülitavad luurelennukid transpondrid missioonide ajaks välja, kuid teisipäeval oli luurelennukite Eesti ümbruses viibimine näha ka näiteks populaarselt lennundushuviliste saidilt Flightradar.

Ekspertide hinnangul sisselülitatud transpondritega lendamine olla nii-öelda jõu näitamine, et ennetada Venemaa võimalikke tegevusi seoses F-35 hävitajate maandumisega Ämari lennubaasis.

Sama taktikat on kasutanud ka näiteks Venemaa, kui ta viis oma kõige kaasaegsema luurelennuki Tu-214R Süüriasse. Lennuki teekond kulges pikalt Ukraina piiri lähedal ja ka sellel lennukil oli transponder sisse lülitatud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles