Pildid ja videod: Tallinna ringteel tõi libedus kaasa hulga liiklusõnnetusi (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna ringteel juhtus täna hommikul libeduse ja udu tõttu rida liiklusõnnetusi, kus inimesed esialgsetel andmetel siiski kannatada ei saanud.

Põhja päästekeskuse pressiesindaja teatas varahommikul, et Tallinna ringteel on väga kehvad liiklusolud: asfalt on kaetud musta jääga ja nähtavust piirab tihe udu. Hommikutundidel on tema sõnul juhtunud juba mitmeid avariisid ja liiklus on mõnel pool häiritud.

Tallinna ringteel oli õnnetuste tõttu tekkinud ka mitme kilomeetri pikkune ummik:

Põhja prefektuuri pressiesindaja kinnitas Postimehele, et must jää on Tallinna ringteel kaasa toonud mitmeid plekimõlkimisi.

Esimesest liiklusõnnetusest sai politsei tema sõnul teate kella 6.40 ajal ning kella 7.45 seisuga oli ringteel avariidesse sattunud kokku umbes 20 autot. Kella 9.30ks oli liiklusõnnetustesse sattunud sõidukite arv BNSi teatel kasvanud juba enam kui 30ni. Politsei kutsus seetõttu liiklejaid võimalusel Tallinna ringteed vältima.

Nii oli Tallinna ringteel Kurna küla lähistel kokku põrganud mitu sõidukit. Avariis küllaltki vähe kannatada saanud Toyota juht ütles Postimehele, et tema hinnangul põhjustas avarii kollase Volkswageni juht.

Volkswageni roolis olnud mees, kes õnnekombel samuti pääses kriimustustega, ei soostunud Postimehele rääkima, kuidas õnnetus juhtus. «Nüüd on elu pikaks ajaks rikutud,» ütles ta vaid.

Kella 9.30 paiku oli varahommikune libedus siiski juba taandumas ja teetemperatuurid kerkisid plusspoolele, teatas teeilmakeskus.

Maanteeamet: libedusetõrje oli tegemata

Maanteeameti Põhja regiooni hooldevaldkonna juht Raido Randmaa selgitas, et ilmaprognooside ja teeilmajaamade jälgimise ning patrullsõitude tegemise kohustus on teehooldajal.

Nende andmete analüüsist tuleb teehooldajal võtta vastu otsus hooldetööde teostamise kohta. Ka tänase hommiku kohta ei edastanud maanteeamet eraldi hoiatust või teadet.

Küll aga saab amet praeguse seisuga öelda, et Jüri ilmajaam oli andnud jäähoiatuse. «Teehooldaja teostas piirkonnas patrullsõite, aga libedusetõrjet ei teinud. Oleme palunud hooldajalt kirjaliku selgitust tänaste sündmuste kohta ning nende laekumisel analüüsime, kas teehoolde nõuetest lähtuvalt jäeti midagi tegemata või mitte,» sõnas Randmaa.

Nagu hommikul selgus, tekkis piirkonda paks udu ning niiskuse langedes teepinnale tekkis ka must jää. «Tänaseid sündmusi oleks tõenäoliselt leevendanud ennetav libedusetõrje. Ennetavat libedusetõrjet tuleb hooldajal teha seisunditase 3 teedel kogu sõidutee ulatuses, kui ilmaprognooside, teeilmajaamade andmete või muude selliste andmete alusel on tõenäoline haardeteguri vähenemine alla nõutava.» Haardeteguri vähenemist alla lubatu sealne ilmajaam aga ei lubanud.

«Maanteeametil on äärmiselt kahju, et sellised sündmused on aset leidnud ning palume kõikidel liiklejatel olla hetkel valitsevate muutlike ilmaolude puhul äärmiselt tähelepanelikud. Nulli ümber kõikuvate temperatuuride puhul võib must jää tekkida ja kaduda väga kiiresti,» rääkis Randmaa.

Ta lisas, et kui liiklusohutust silmas pidada, tuleb arvestada, et ainult rehvid ei taga ohutust ning rehv iseenesest ei hoia sõidukit teel ega päästa õnnetusest. Olulisem on team sõnul siiski juht ja tema käitumine – teeoludega arvestamine ning teeoludega vastavuses oleva sõidukiiruse valik.

«Juhime tähelepanu, et lubatud maksimaalne sõidukiirus ei ole kohustuslik kiirus. Kui teeolud on kehvad, siis tuleb sõita väiksema kiirusega ka naastrehve kasutades,» manitses ta. 

Hommikul kella 9 ajal valmistas Tallinna-Tartu maanteel libedusest rohkem probleeme tihe udu.
Hommikul kella 9 ajal valmistas Tallinna-Tartu maanteel libedusest rohkem probleeme tihe udu. Foto: Postimehe lugeja
Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles